Varm höst. Krönika i SLA 14 november 2022

 Det är varmt! Trots dagar med isande vind är det fortfarande varmt för årstiden och jag läste någonstans att både djur och växter blir vilsna. Maskrosorna blommar om vid sidan av julkransarna på kyrkogården och ljungen i ytterkrukorna får konkurrens av ringblommor som liksom tagit fart ytterligare en gång. Ännu inte omhändertagna höstlöv ligger under och omkring vårligt spirande ormbunkar som ovanlig dekoration. 


Igelkottarna vet inte hur dom ska bete sig. Så här års brukar dom bli trötta och vill gå i ide. Det är förresten en anledning att inte städa för mycket i trädgården. Djuren behöver någonstans att vara och det kan dessutom vara bra att stödmata dem. Men djur är vanedjur och dess förutsättningar är i stort beroende av omgivande miljö och faktorer. Så  när det fortfarande är tio grader varmt blir frågan: är det dags? 


Att det snart är dags för adventsstjärnor och adventsljusstakar är detta år än mer konstigt än det brukar vara. Med åren tycker jag att tiden går fortare och fortare och knappt har jag bytt från sommargardiner till höstgardiner i köket innan det är dags att hänga upp julgardinerna. Men att fundera på den annalkande advent utan att ens ha bytt till vinterjacka känns mycket märkligt. 


Att tillvaron kan vara märklig måste också de skånska sidensvansarna ha tyckt. Jag känner med de stackars fåglarna som i sin hunger förtärde de härligt lockande röda rönnbären som dock hade jäst och utvecklat sig till rena små spritchocker och som förorsakade alkoholförgiftning. 


Vi människor har gjort det lättare för oss. Vi har vant oss vid gröna jular och just det här året är det väl bra om det inte blir några kyliga vinternätter, men i takt med vår livsstil ändrar vi förutsättningar för gott liv för den som inte har något att bestämma om framtiden. Varken igelkottar eller sidensvansar har rösträtt i allmänna val och vem för deras talan på internationella klimatmöten? 


Men inte ska vi väl bli missmodiga? Vi kan ju göra det vi kan och dra vårt strå till stacken. Den som har en trädgård kan spara löv och dessutom stödmata med lite hund - eller kattmat. Däremot ska vi i vår iver att vara solidariska och göra rätt för klimat och skapelse inte vara dumma. Att släcka ner gatubelysning (som mycket väl kan vara energisnål) för att vara solidariska är ingen bra idé ur trygghetssynpunkt. Jag har redan hört folk som nu tvekar att gå ut i de städer där man sparar in på gatubelysning. 


Det är heller ingen bra idé att spara el genom att stänga ner badhus. Många av oss vuxna  kan mycket väl motionera på andra sätt men barnen behöver sin simskola. Att kunna simma räddar liv och alla barn har inte föräldrar som ser till att barnen lär sig simma på andra vis. På samma sätt är det dumt att (av andra skäl) dra ner anslagen till kulturskolorna. Både barn och vuxna behöver kultur och att lära sig spela ett instrument ska inte bara vara förbehållet familjer med extra resurser att lägga på pianolektioner privat. För nog vill vi ha både musik och god stämning nu när vi snart går in i adventstiden igen. Och det gjorde ju inget med några snöflingor heller. 


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...