Om julblommor. Krönika i SLA 16 januari 2023

 Fortfarande står min vackra vita julamaryllis på köksbordet och sjunger rakryggat ut julefriden i alla väderstreck med sina milt iögonfallande klockor. Den lynniga hyacinten var däremot redan utblommad till annandagen. Den är snabb, hastigt doftande och står i startgroparna redan när de ställs fram i butiken. För att inte tala om julstjärnans nycker! Knappt hinner man vända ryggen till med vattenkannan förrän den bestämt sig för att tjurigt skrumpna ihop och efter några dagar släpper den retfullt sina gröna blad. Nej, hyacinterna hinner jag aldrig ikapp, och julstjärnor har jag aldrig riktigt lyckats med, men nog är de vackra ändå.  


Amaryllis, däremot, sjunger den stillsamma långsamhetens lov. Opp, Amaryllis, kan vi med Bellman sjunga, men det hjälper föga att få den blommande som ackompanjemang till julbordet såvida dess biologiska klocka inte är inställd på uppvaknande, vilket för mina amaryllisar del brukar inträffa någon gång mellan nyår och trettondedagen. 


Det gör inte så mycket. Det är fint att ha något att se fram emot, och när adventsljusstakar och jultomtar fått retirera ner till källarförrådet står julblommorna kvar. Enar och murgröna sparas och omplanteras vidare i nya sammanhang. Men amaryllisen får stå så länge den önskar, och kanske just detta år ska jag ta vara på löken och förmå den blomma om till nästa jul. 


Så var det lockpriser på tulpaner! Givetvis åkte det med en bukett ner i kundkorgen, i en färg som matchar både amaryllis, julgardin och det som finns kvar av julstjärnan. Tulpanen, denna vackra lilja, har ett mytomspunnet förflutet. Den beskrivs redan på 1200-talet av den persiske poeten och mystikern Rumi och tog sig på 1500-talet till Europa. De låglänta markerna i Nederländerna verkade vara idealiska för tulpanodling och det blev till och med en liten inflationskris runt 1630 när priset på blomstertrumpeterna steg till hutlösa priser för att senare sjunka. Till Sverige kom tulpanen några år senare genom mångsysslaren Olof Rudbeck den äldres försorg, han som också har Botaniska trädgården i Uppsala och upptäckten av lymfsystemet på meritlistan.  


Men för att inte tulpanen ska sticka iväg utan bevara sin hållbarhet, krävs några särskilda omsorger innan buketten släpps lös i favoritvasen. Väl hemma efter inköpet bör tulpanernas stjälkar kortas av någon centimeter så att inget hindrar friskt vatten att tas upp. Vidare bör den omgivande plasten vara kvar ett tag, om du vill ha tulpanerna stiligt raka. 


Vilka underbara bilder också för den mänskliga existensen! Inte att vi ska hugga av oss fötterna om vi känner oss lite januaritrötta, men att rensa ut och bort sånt i livet som bara tar en massa dålig energi och som hindrar nytt fräscht att influera oss är väl aldrig onödigt. Ny almanacka och nya mål. Och visst behöver vi den skyddande omsorgen när vi omplaceras i nya sammanhang? Sedan kan vi släppas loss, rakryggat eller framåtlutat och se våren an med det sinnets färgprakt som bara kan inspireras av en bukett underbara tulpaner och en kvardröjande amaryllis. 


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...