Från Husaby till Kyiv. Krönika i SLA 4 april 2022

Förra veckan skrev jag i krönikan om svenskbyborna i södra Ukraina, en viktig anknytningspunkt mellan våra länder som kanske inte så många känner till. Idag tänker jag att vi tar oss tillbaka till vikingatiden och norrut i Ukraina, till huvudstaden Kyiv (transkriberat från ukrainska) och den vackra Sofiakatedralen med dess karakteristiska lökkupoler.  


För nordborna, som hade livliga handelsförbindelser med folk i området, gick staden under namnet Könugård. Arkeologiska fynd visar att det varit aktivitet här sedan åtminstone 600-talet. Nordbor fanns här som köpmän och krigare tillsammans med stormän och vanligt folk. När det första rusiska eller ryska riket grundades, blev det här som storfursten residerade.  Det var här som man skulle vara, om man var en global människa vid den här tiden. Båda norska kungarna Olof Haraldsson och Harald Sigurdsson vistades här långa perioder. 


Men var kommer Skaraborg in i bilden? Jo, runt år 1000 firades den dopgudstjänst vid Sankta Brigidas källa i Husaby vid foten av Kinnekulle som senare skulle ta plats i historieböckerna. Det var Olof Skötkonung och drottning Estrid med familj, som räknas som den första kristna kungafamiljen i vår del av världen. Med fanns alltså dottern Ingegerd med efternamnet Olofsson. Enligt historieskrivaren och skalden Snorre Sturlasson skulle hon först giftas bort med Olof Haraldsson, norske kungen, men istället blev det fursten Jaroslav av Novgorod som fick bli hennes man, hon flyttade dit och tog namnet Irina som betyder “fred”.


Ingegerd, eller Irina, kom att få stort inflytande. Hon var inte mer än 20 år när hon blev en viktig rådgivare i det politiska spelet. Bland annat beskrivs i en isländsk källa hur hon lyckades fredsmäkla mellan Jaroslav och hans bror. Snart hade paret manövrerat ut konkurrenterna och blev härskare i Kyiv. Landet blomstrade! Redan då var jordarna goda och kända vida utanför gränserna, och det var ständig högkonjunktur när det gällde handel och hantverk. 


År 1037 lade Jaroslav och Ingegerd grunden till Sofiakatedralen. Från början tegelbelagd, sedan ändrad, men invändigt finns fresker och mosaiker från denna tid ännu kvar. Katedralen är ett av Unescos världsarv och många lever nu i skräck för att en bomb ska ödelägga detta vackra kulturarv. 


Ingegerd fick sju söner och tre döttrar och genom döttrarnas giftermål fick familjen stort inflytande i Europa: Elisabet gifte sig med den norske vikingen Harald hårdråde, Anastasia med Ungerns blivande kung Andreas, Anna gifte sig med Henrik I av Frankrike. Att även döttrarna var bildade, kunde läsa och skriva, var ovanligt och häpnadsväckande vid denna tid. 


Ingegerd grundade också ett kloster, som änka blev hon nunna och gjorde ett andra namnbyte till Anna av Novgorod. Tillsammans med Jaroslav fick hon sin sista vila i Sofiakatedralen. Bland ortodoxa kristna vördas hon som helgon och är naturligtvis mycket viktig för den svenska ortodoxa kyrkoprovinsen. 


Husaby kyrka och och Sankta Brigidas källa är fina utflyktsmål som verkligen kan rekommenderas. Att vandra runt där, på samma plats som Ingegerd och hennes familj är att känna historiens vingslag. Och det är inte långt mellan Skaraborg och Kyiv. 


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...