Covidpass. Krönika i SLA 6 dec 2021

Nu är det spännande tider. Fram tills häromdagen visste jag inte ens att det finns någonting som heter Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Vad de gör är ganska solklart enligt hemsidan: samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig.


Den här förvaltningsgemensamma digitaliseringen har snabbt blivit aktuell bland oss som arrangerar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer. Även om det inte går att dra några strikta gränser mellan vad folk anser vara en andlig högtidsstund och sekulär konsert oavsett lokal, har vi i Töreboda pastorat bestämt att giltigt vaccinationsbevis ska gälla på konsert, och vid gudstjänst gäller de särskilda rekommendationer gällande avstånd som nu återinförts. 


Alltså har personalen laddat ner en särskild app från nämnda myndighet, för att i dörren tillsammans med specialutrustade kyrkvärdar scanna folk qr-kod och kolla deras identitet. Vi har övat att scanna och listat ut att det kommer krävas ficklampor och underställ utomhus i kyla och mörker, och hoppas att besökarna kommer i god tid. 


Precis som med i princip allt annat som gäller pandemin görs det här med dubbla känslor. Tro mig, vi har vänt och vridit på alla stenar. Vad som blir bäst för en del, blir sämre för andra. Det som gör en del tryggare, ser andra som djupt odemokratiskt. I ena vågskålen finns de som är fullvaccinerade eller har läkarintyg och vill gå på konsert, och i andra vågskålen finns de som inte vill vaccinera sig och kanske tycker att ingen borde få gå på konsert. Eller att ett begränsat antal ska få gå på konsert samtidigt. Det finns nog lika många åsikter som människor i den här frågan. 


Ingen som önskar kommer att bli utan att få sjunga Nu tändas tusen juleljus tillsammans med andra, men utan vaccinationsintyg blir det tyvärr inte tillsammans med Refreshments, Elisa eller på körernas lucia- och julkonserter. . 


Min grundmurade inställning är att kyrkorna alltid ska ge röst åt den som inte har samma resurser som de flesta. Ibland används det slitna uttrycket utsatthet, och idag behöver det inte handla om ekonomisk utsatthet, utan det är så många färdigheter som behövs i det samhälle som Myndigheten för digital förvaltning drömmer om. Därför har vi skrivit ut blanketter till folk som av olika anledningar inte kan ladda hem ett vaccinationsintyg. Vi gör heller inte fler begränsningar i kyrkorummen än vad vi behöver, utan det ska finnas möjlighet att komma till en gudstjänst med säkra avstånd, fullvaccinerad eller inte. Det handlar om den grundlagsskyddade religionsfriheten och om att andlig hälsa också måste få finnas med i vågskålen. 


När detta skrivs, fredag förmiddag, kan detta redan vara historia. Nu räknar vi med nya restriktioner, rekommendationer och föreskrifter, och är det en sak vi alla lärt oss under den här pandemin så är det väl att ha beredskap att snabbt ställa om. Om kyrkan så ska sjunga Nu tändas och läsa julevangeliet med med åtta personer i taget, så gör vi det. 

Jag önskar dig en fin adventsvecka!


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...