Stillsamt mot marken. Krönika i SLA 8 nov 2021

Till höstens särskilt karaktäristiska kännetecken hör utan tvekan höstlöven! Varma färger och skiftningar i rött, gult, grönt och brunt, i olika former beroende på vilket träd de sitter eller har suttit på. Lönnen är ju en favorit som också påminner mig om de vackra keramikfat Inga-Lill i Markuskyrkan gjorde på sin tid, just med stora blad som utgångspunkt. Hur många skövdebor med omnejd finns inte som har Inga-Lills löv hemma hos sig?


Löven är så härliga att gå i! Torra, sprakande att trampa runt, sparka lite grann och se dem virvla runt. En begynnande doft av jord och förmultnande påminner lite sorgligt om livets gång. Emilia Ahnfelt-Laurin översatte 1879 den vackra psalm 304: Lär mig, du skog, att vissna glad en gång som höstens gula blad: en bättre vår snart blommar, då härligt grönt mitt träd ska stå och sina djupa rötter slå i evighetens sommar.


Det är så lätt att bli nostalgisk när det handlar om höstlöven. I de trädgårdar jag minns från barndomen är hösten fylld av löv och lövhögar, nogsamt hopkrattade högar som vi barn älskade att springa i. Det var ju bara för mamma och pappa att börja om. Högarna lades på skottkärran för vidare färd mot den stora komposthögen för att bli vinterbostad åt igelkottar och andra djur. 


Det eftertänksamma räfsandet, föreställ er ljudet, har i dag på många platser bytts ut mot något rent vedervärdigt. Låt vara att det är mer kostnadseffektivt för entreprenörer och tidsbesparande för den moderna människan i ständig tidsnöd, men ljudet av en konventionell lövblås är dokumenterat farligt. Lågfrekvent kan ljudet färdas genom husväggar och därmed orsaka psykiskt lidande för den passive lövblåsaren, särskilt för den som trodde sig få någon sovmorgon under höstlovet. För den som själv tar sig an tingesten kan hörseln skadas efter fem minuter om inte adekvat hörselskydd används. 


Lövblåsaren har också blivit det senaste objektet att diskutera i miljöfrågan. Det handlar om bensindrivna tvåtaktsmotorer vilket ger skadliga utsläpp för både lövblåsare och omgivning. Följande är säkert obehagligt att veta, men kolmonoxid, bensinångor, ozon och kväveoxid är inte nyttigt att andas in. Naturvårdsverket ger besked: de flyktiga organiska föreningarna ger 124 gånger mer irritation i andningsvägarna än från en bil. Något bättre blir det med den dyrare bränslet. Men värst är dammet från vintergrusningen som lövblåsen rör upp och som folk andas in. 


Löven kan faktiskt få ligga kvar, eventuellt överkörda och nermalda av gräsklipparen. Näringsämnena går ner i marken, igelkottarna får någonstans att bo, och eventuellt kan en del löv krattas och läggas runt känsliga växter. Och inte minst får trädgårdsinnehavaren lite motion och utomhusvistelse som alternativ till padelträning eller skrotlyftande på gym. Ren mindfulness är det också att bara gå runt och prassla, höra barndomens ljud och känna dofterna från marken. Kanske även en parkarbetare kan ta sig fem minuter, lägga sig i en varsamt krattad hög, titta upp i träden och betrakta hur ytterligare ett löv stillsamt singlar ner mot marken? 


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...