Där världsproblemen blir lösta. Krönika i SLA 4 oktober 2021

Under sensommaren och tidiga hösten har jag som så många andra följt serien The Good Doctor. Handlingen är enkel men väldigt gripande: tittaren får följa en grupp läkare under utbildning och ta del av deras vedermödor både på avdelningen och privat. Det som gör att serien är mer än en vanlig sjukhussåpa är den starka karaktären Shaun som tack vare sin diagnos inom autismspektrat når resultat som ingen annan kommer i närheten av. Här finns en hel del att lära om inkludering och förståelse och att det inte är så farligt att vara olika.


Men det som slog mig redan efter ett par avsnitt är den nästan totala bristen på andra slags människor än just läkare på den här avdelningen. Annan personal finns som skuggor i bakgrunden, medan det är läkarna som står för all kontakt med patienterna. Inte sällan handlar det om att övertala dem till en viss behandling som de enligt amerikansk sed måste godkänna skriftligen. 


Men bortanför det hierarkiska och strikta finns något annat, och det vet väl var och en som befunnit sig inom vården. Förutom all personal finns det goda resurser inom sjukhuskyrkans omsorger och de röd - och vitklädda sjukhusvärdarna från Röda korset får ej glömmas bort i detta sammanhang. Jag hoppas att de snart kan komma tillbaka och lysa upp entrén i vårt sjukhus som just nu är så kalt och tomt. 


Allt det här kom jag att tänka på när vi idag firar Kanelbullens dag. Allt ska ju nuförtiden ha en egen dag, så varför ska inte detta läckra, enkla men sofistikerade bakverk inte bli hyllat? Dagen initierades 1999 av Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet och syftade till att öka intresset för hembakningen. Nu när många restriktioner är släppta och det är möjligt att försiktigt träffas igen är det säkert många som gläder sig över att träffas för en fika på stan eller hemma i någons kök. Och vad är inte bättre än att bjuda på en kanelbulle till kaffet? 


Kanel är faktiskt en nyttoväxt som i lagom doser sägs ha positiv effekt på blodsocker och insulinkänslighet. För mycket är inte bra - ämnet kumarin kan i höga doser skada levern. Som alltid handlar det om balans och rätta mängder. Kardemumma är inte så dumt det heller:  den innehåller antioxidanter vilket gör den antiinflammatorisk samt stärker immunförsvaret. Kardemumma innehåller även flera viktiga näringsämnen som järn, magnesium, kalium och C-vitamin.


Men oavsett smak och konsistens på bullen och dess funktion i fikasammanhanget tänker jag ändå att det viktiga är att människor möts och att den som behöver få någon att prata med också får det. Där är ju sjukhuskyrkan, sjukhusfiket och Röda korsets värdskap jätteviktigt. Den som råkat illa ut utomlands, eller som bara vill få lite hemkänsla, har kanske besökt Svenska kyrkan i utlandet där kanelbullen är ett självklart inslag. 


Och även i sjukhusserien sker ju faktiskt många betydelsefulla scener just i restaurang - eller cafémiljö. Det är liksom där som världsproblemen blir lösta.


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...