Koltrasten. Krönika i SLA 21 mars 2022

Nu börjar det bli dags att spana efter vårtecken! Utanför fönstret spankulerar skatan omkring, badar och flaxar runt i vattenpölarna där snön smälter, dagarna sträcker ut sig och blir längre och snart kan vi lägga mars månad till handlingarna. 


En månad som inte alls blev som tänkt. Men allt det där vanliga och märkvärdiga finns ändå, och det måste vi ta vara på och glädjas åt för att inte alls tappa bort oss i allt det fasansfulla som händer, tänker jag. 


Fåglarna börjar sjunga tidigt på morgonen. Bland de vackraste är koltrastarna som med sin sång lättar upp tillvaron för både folk och fä. Koltrasten är spännande. Den har följt med människorna i urbanisering och industrialisering, från skogsfågel till parkfågel och en kär gäst i många trädgårdar. Två gånger har den blivit utsedd till nationalfågel. 


Jag läser i fågelboken att koltrasten är en partiell flyttfågel. Det innebär att de koltrastar som lever under kyligare förhållanden behöver flytta. De är kloka. De vet vad de behöver och tar sig dit det finns värme och trygghet. Till skillnad från de människor som lever under minst sagt ogynnsamma omständigheter behöver koltrastarna inte omfattas av massflyktsdirektiv eller konventioner. För några är luften fri. 


De mest iöronfallande lätena från fåglar är oftast deras revirläte. Manligt sitter de på sina utkiksposter, skrämmer och lockar samtidigt med hjälp av sin ljuvliga musik. Koltrasten är rikt begåvad på detta område. De har delvis individuella läten, vilket för att en fågelkännare lätt kan skilja en koltrast från en annan, de kan drilla, härma, reagera på andras sång, kraxa och låta i olika tempon och volymer. Oros - och varningslätena är annorlunda, beroende på om de adresserar sina ungar eller sina fiender. När vi hör koltrasten sjunga dackderrigigigi duck duck vet vi att det verkligen är fara å färde. 


Fiender, ja. Koltrasten fick ge namn åt ett amerikanskt spaningsflygplan. År 1987 var det kallt krig och en SR-71 Blackbird var ute över Östersjön och spionerade på sovjetiska posteringar. Det ville sig inte bättre än att de fick motorhaveri och kom in i svenskt luftrum. Det svenska försvaret, bland annat folk från Karlsborg, tog sig snabbt dit och kollade upp det hela, eller utförde en incidentberedskapskontroll som det heter på militärspråk, identifierade koltrasten och konstaterade att det handlade om en nödsituation. Amerikanerna kunde eskorteras till Danmark och alltihop hemligstämplades i trettio år. I novermber 2018 fick fyra svenska piloter medalj av det amerikanska flygvapnet som tack för deras räddningsinsats. 


Så finns ju koltrastarna i kulturens värld också. Den kända låten av Beatles nynnar jag på emellanåt. Ylva Eggehorn har diktat i sin millenniepsalm om koltrasten som sjunger så hoppfullt redan timmen innan gryningen och snart, om bara ett par månader får vi sjunga om den ljuvliga sommartiden så som de gjort sen 1600-talet: När jag hör trastens klara sång, när lärkan jublar dagen lång högt ovan fält och backar, då kan jag icke tiga still. Min Gud så länge jag är till, för livet jag dig tackar. 

Jag önskar dig en fin vecka bland koltrastar och snödroppar!


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...