Patriarkalt litugiskt grepp i Storkyrkan

Seglora smedja igår:

"I eftermiddag stod det klart att Victoria kommer att ledas fram till altaret av pappa kungen.

Hovets slutliga beslut i frågan är lika förbryllande som förfärande. Efter den senaste veckans klargörande debatt är det ett mysterium att en yrkeskvinna som Victoria fortfarande väljer att avkräva Svenska kyrkan patriarkala liturgiska grepp i vigseln i Storkyrkan. (Debatten har även uppmärksammats i internationella medier som ”altar-gate”.)

Svensk bröllopssed är i grunden präglad av kristen människosyn som radikalt jämställer man och kvinna. Fortfarande har vi långt till jämställdhet mellan könen i kyrkan, i samhället och i våra familjer. Därför är vigselgudstjänsten viktig som en påminnelse om Guds vision om människan och hennes relationer, inte minst i en samtid då kampen för jämställdhet på många håll har avstannat.

Det är bara att konstatera att vår kommande regent har kidnappat svensk bröllopssed. Från och med den 19 juni har svenskkyrkliga präster att se fram emot decennier av vigslar där brudparen kommer att som Victoria kräva nysexistiska inslag maskerade som ”familjetradition”. Det är bara att beklaga.

/Smedjan"

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...