Se människan bakom hiv och aids

På fredag, den 1 december, är det Världsaidsdagen. Tillsammans med
RFSL Skaraborg och Västragötalandsregionens smittskyddsenhet arrangerar Svenska kyrkan i Skövde ett program enligt följande:

18.00 Manifestation med ljuständning på Hertig Johans torg. Kommunalråd Tord Gustafsson och smittskyddsläkare Peter Nolskog talar.

18.30 Glögg, pepparkakor och lussekatter i Prostgården (Kyrkogatan 5)

19.00 Mässa i S:ta Helena kyrka. Tal av Josefin Rosenlund, sjuksköterskestudent med erfarenheter från Sydafrika. Musik/drama/skapandekonfirmanderna medverkar med sång och drama, Louise Bogren, Kristina Forsell och Andreas Berglund sjunger. Sten-Inge Johansson spelar flöjt. Piano Christine Ödell och Ewa Hermansson. Mässan leds av Karin Långström Vinge.

Varför ska vi bry oss då? Hilda Lind som är direktor på Svenska Kyrkans Mission skriver:

"Se mig som jag är. Se inte bara till det yttre. Gå bakom etiketter och snabba omdömen. Placera mig inte i ett fack. Säg inte genast att jag hör till dem som är på ett bestämt sätt. Detta är nog alla människors innersta önskan.

Varje människa är född och skapad unik. Det finns inga kopior. Alla är original. Och därtill är varje människa släkt med Gud, skapad »nästan till en Gud« som psaltarpsalmens författare uttrycker det.

Det finns något spännande att utforska och upptäcka i andra människor. Att få namn och ansikte på en annan människa är att börja se henne som den speciella människa hon är. Det är att gå bakom masken som döljer identiteten. Den masken kan vara hiv eller annan sjukdom, den kan vara etnisk eller religiös tillhörighet. Att se människan bakom alla yttre attribut är en uppmaning som går som en grundton inför och under årets julinsamling."

Svenska kyrkans mission

Välkommen till Skövde! Sprid gärna detta till vänner och bekanta i Skaraborg!


Andra bloggar om:
, , ,,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...