Jörg Teichert och SVT:s objektivitet

Under partiledarutfrågningen i SVT igår blev Fredrik Reinfeldt pressad om fallet Jörg Teichert, överläkaren som efter en stroke blev rehabiliterad till 75% arbetsduglighet och av Försäkringskassan erbjöds jobb på Samhall.

Statsministern kan naturligtvis inte kommentera enskilda fall. Men det här fallet visar tydligt hur Försäkringskassans regler motverkar arbetslinjen: en överläkare med 30 års erfarenhet plus personlig erfarenhet av stroke är naturligtvis en oerhört tillgång för strokepatienter i Norra Dalarna, där han nu deltidsarbetar.

Och bättre 75% i det arbete han är utbildad för och 25% sjukersättning, än 100% på Samhall. Det är en rimlighet. Men än vet man inte om hans skada är kronisk eller ej, och tidsbestämd förtidspension är ju avskaffad. Bäst är alltså att vänta och se vad som händer.

Det som denna morgon upprör ledarrredaktioner och bloggare är att SVT verkar ha känt till socialdemokraternas valstrategi i förväg, då de nu går ut med ett pressmeddelande om att tillskapa en Lex Jörg.

Enligt SVT:s Mats Knutsson hade de frågat Jörg Teichert om hans partisympatier:





men SVT kan känna sig lurade på den saken. Vill man säkerställa kvalitet och objektivitet, bör man hålla utkik efter fallgropar som dessa, och ge Anna Hedenmo en kurs i just journalistisk objektivitet.

(Skärmdumpen från twitter är Thomas Böhlmarks.)

Mark Klamberg
Mina Moderata Karameller
Aftonbladet

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...