RFSL Skaraborg gästbloggar: Ett efterlängtat initiativ av kyrkan!


"Angående insändaren 26/4 om Regnbågsmässan.
Insändarförfattaren är mycket upprörd över den regnbågsmässa som hölls i S:ta Helena kyrka på fredagen den 23/4. Författaren tycker att det "gått för långt", menar att människor med "homosexuell läggning" ska gå på de "vanliga" gudstjänsterna. Författaren oroar sig också för hur kyrkan ska se ut i framtiden.

Tvärtemot förra insändaren välkomnar vi kyrkans initiativ att anordna en regnbågsmässa. Vi ser det som en tydlig markering från kyrkans sida, att visa att det är en plats och verksamhet som är till för alla.

Visst skulle det vara underbart om sexuell läggning inte spelade någon som helst rol, men så länge det gör det (vilket det uppenbarligen gör eftersom detta upprört författaren så mycket) så kan det vara en värdefull poäng att genom speciella arrangemang visa var fokus ligger.

En regnbågsmässa är ju heller inte bara till för homosexuella, utan alla som sympatiserar med den öppenhet som var temat för just denna mässa. Vi tycker heller inte alls att det gått för långt, snarare är detta ett efterlängtat steg på vägen till en öppen och välkomnande kyrka och ett lika öppet samhälle. Många hbt-personer går på de "vanliga" gudstjänsterna och mässorna också, men det kan vara en härlig känsla att få uppleva det som majoriteten tar för självklart: att känna sig välkomnad och ha ett direkt tilltal.

Kyrkan har ju också en rad andra specialarrangemang, just för att visa att det den stunden är en viss sak som står i fokus. Det betyder inte att annat inte är viktigt eller att dörrar är stängda, det betyder bara att man markerar ett tilltal just den stunden.

Vi ser fram emot fler regnbågsmässor och ökad öppenhet och respekt."

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...