Påföljd för både samvetet och bankkontot

"Den sexköpare som tvingas sitta sig genom en hel rättegång och lyssna till vittnesmålen från de utnyttjade flickorna kanske får en liten annan bild av sitt agerande."


Absolut, jag tror att författaren och debattören Katarina Wennstam är helt rätt ute när hon på DN Debatt idag kritiserar rättsväsendet för att vara alltför slapphänta med sexköpare i det att de låter dem komma undan med strafföreläggande istället för åtal och rättegång.

Modellen med att låta förövare och offer mötas är ju beprövat i ungdomsbrottslighetssammanhang. Dags nu att låta sexköparna se sina offer i ögonen och få anledning att fundera igenom sin människosyn och, kanhända, uppdatera sitt samvete.

Att låta det svida i plånboken är en sak, men en helt annan att hjälpa människor att utvecklas ut ur patriarkala och förtryckande förhållningssätt gentemot medmänniskan.


Ps. Jag behöver väl knappast påpeka att jag med emfas tar avstånd från Camilla Lindbergs (FP) utspel om lagliga bordeller.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...