Fortfarande aktuella jämställdhetsfrågor

Missa inte intervjun i DN om Grupp 8-veteranen Ebba Witt-Brattström som nu kommer ut med boken Å alla kära systrar (Norstedts) som hon skrivit för att berätta för unga om vad de äldre feministerna åstadkommit i 70-talets kvinnokamp.

Mycket viktigt i en tid då vi ser VAB, föräldraledigheter och jämställdhetsplaner som självklara rättighet. Men mycket som Grupp 8 kämpade för återstår att kämpa för.

Parollen "daghem åt alla barn, är fortfarande aktuell i storstadsregionerna där förskolebarn transporteras kilometervis varje dag därför att barnomsorgen inte är tillräckligt utbyggd. Även i småkommuner kan man tycka att framförhållningen borde vara bättre. Varje höst - och vårterminsstart intervjuas fågelholksliknande förvaltningschefer som inte kan förstå var dessa barn som behöver förskoleplats kommer ifrån. Häpnadsväckande.

Dessutom har flertalet kommuner inte förstått att somliga arbetsplatser kräver arbetsinsatser också utanför ordinarie barnomsorgstid, vilket försvårar inte minst för ensamstående föräldrar att arbeta inom vård och omsorg, industri och serviceyrken inom bland annat hotell och restaurang.


Grupp 8 ville avskaffa porren, det är kanske omöjligt att förverkliga i ett samhälle med yttrandefrihet som grundval, men diskussionen om den människosyn som porrindustrin bygger på bör fördjupas. När jag satt på tåget i fredags klev ett antal överförfriskade tonårskillar på tåget i Falköping och hade gemensam sångstund med repertoar som "Vi ska våldta era horor" och "Vi ska spruta er i halsen tills ni kvävs och dör". Man kan verkligen ömma för dessa, förmodligen, kärlekstörstande pojkar, men hade jag varit deras mamma skulle det bli långa utvecklingssamtal, det kan jag lova.

De som är insatta i porrindustrin, till exempel internetexperten Mats Andersson på Netscan, menar att det man tyckte var provokativt på sjuttio-åttiotalet är rena vaniljsexet idag.

Rätt till fri abort har vi i Sverige, men det är inte självklart överallt. Feminism handlar inte bara om opinionsbildande i Sverige utan och i övriga världen. Många hoppas nu på liberalerna Birgitta Ohlsson och Cecilia Malmström. Frågor som hederskultur, könsstympning, allas rätt till utbildning och arbete är högst aktuella.

Grupp 8 ville ha kortare arbetsdag, bort med kvinnors deltidsarbtet och kvinnolöner. Det är bara att instämma. Men istället för att arbetstidsförkorta, bör arbetet delas på. Det åtstadkoms till exempel genom den subvention av hushållsarbete (RUT) som alliansregeringen infört och som hotas om de rödgröna intar Rosenbad efter höstens val.

Grupp 8 ställde krav på smärtfria förlossningar. Det är tyvärr fortfarande aktuellt. Läs mitt inlägg och se Karin Hübinettes utmärkta rapportinslag om obedövat kejsarsnitt som ett dolt problem. Att kvinnor inte får adekvat smärtlindring vid förlossningar och kejsarsnitt är enligt min mening en form av kvinnofridskränkning som är osynliggjord och har hittills nonchalerats av Socialstyrelsen. Det är skillnad på vård och vård, åtminstone när det kommer till kvinnors vård.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...