Kyrka och stat

Frågor som rör trossamfunden är av intresse också för våra riksdagsledamöter. I Kulturutskottets betänkande 2007/08:KrU8 behandlades sex motioner som inlämnades under allmänna motionstiden 2007.

Motionerna, som av utskottet föreslås avslås, handlar om utvärdering av lagen om stöd till trossamfund, granskning av trossamfunden av JämO, HomO och DO, skapande av ett religions- och kulturråd, HBT-frågor i trossamfunden, stöd till sjukhuskyrkan och statliga bidrag till Svenska kyrkan.

Det är spännande att läsa betänkandet, tycker jag.

I Lagen om stöd till trossamfund stadgas att statsbidrag får lämnas endast till ett trossamfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på och som är stabilt och har egen livskraft. Några vill nu ha en utvärdering och redovisning av hur det mål och de villkor som ställts upp för statens stöd till trossamfund uppfylls.

Vidare önskar vänsterpartiet att JämO, HomO och/eller DO bör få regeringens uppdrag att utifrån respektive ombudsmans ansvarsområde granska de trossamfund som erhåller statsbidrag. Det tycker inte utskottet, som menar att den statliga myndigheten SST som sköter stödet till trossamfundet, har ansvar för uppföljningen. Vidare kan ombudsmännen granska (och det granskas också) när det finns fog för det.

Alexander Gabelic (s) önskar ett religions - och kulturråd. Syftet bör vara att "diskutera svåra frågor av nationell och internationell karaktär, med utgångspunkt i en dialog om de grundvärderingar som det svenska samhället vilar på i ett alltmer mångkulturellt Sverige."

Spännande, men det tycker inte utskottet som menar att det redan finns ett råd, nämligen Regeringens råd för kontakt med trossamfunden.

Några vill att regeringen uppmärksammar hbt-personers situation i trossamfunden. Utskottet menar att den uppgiften ligger inom ramen för ovanstående råds uppdrag.

Siv Holma (v) skriver i sin reservation:


"Samtidigt som det är alltfler inom trossamfunden som nu vågar ifrågasätta konservativa värderingar och verka för öppenhet, respekt och likabehandling är
tyvärr attityden till homosexualitet och könsrollsöverskridande på många håll mycket negativ i dessa kretsar. Den negativa behandlingen av HBT-personer kan handla såväl om nedvärderande kommentarer och beskrivningar av homosexualitet
som ett hot mot samhället som direkta psykiska övergrepp. Detta får enligt Vänsterpartiet inte accepteras."
Gott!

En kristdemokrat vill ha mer statsbidrag till sjukhuskyrkan, och en moderat tycker att det är fel att Svenska kyrkan får statliga bidrag samtidigt som den driver affärsverksamhet. Kyrkan kan dock få bidrag när det gäller att bevara kulturhistoriskt intressanta byggnader. Det bidraget (kyrkoantikvarisk ersättning) uppgår år 2008 till 395 miljoner kronor, och för näringsverksamhet betalas inga bidrag ut.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...