Några intressanta betänkanden från Kyrkomötets utskott

Svenska kyrkans vigselrätt:

"Gudstjänstutskottet konstaterar inledningsvis att kyrkans uppdrag är att visa på att alla människor är skapade till Guds avbild. Alla uttryck som konkret bejakar detta i det offentliga livet är därför viktiga. Den religiösa gemenskapen behöver få ta plats i den enskilda människans liv. En öppen och inkluderande hållning till människor i olika livssituationer och med olika sexuell identitet är avgörande. I undersökningar om människors argument för att stanna kvar i Svenska kyrkan har det tydligt framgått hur viktigt ett positivt bemötande i samband med kyrkliga handlingar är. Frågan om vigselrätten handlar således såväl om kyrkans vara som om hennes göra."

Alternativ till huvudgudstjänstens ordning:

"Utskottet delar motionärernas uppfattning att aspekter som variation, dynamik, delaktighet, relevans och lyhördhet är viktiga kvaliteter i Svenska kyrkans gudstjänstarbete.---Motionen identifierar således snarare en utmaning än ett problem – den utmaning det innebär för varje församling att ta vara på de möjligheter till ett rikt och varierat gudstjänstutbud som redan nuvarande regelverk medger."

Clearing av kyrkliga handlingar:

"Motionärerna lyfter i motion 2007:26 fram en viktig fråga som måste hanteras. Utskottet delar motionärens uppfattning att dagens regelverk uppvisar brister när det gäller ”att hantera präster som rör sig mellan församlingsgränserna, samt att gällande regelverk tolkas olika. Prästerna lämnas att på egen hand tillsammans med de anhöriga hantera ersättningsfrågan genom privata lösningar.” Utskottet anser det fullständigt oacceptabelt att kyrkliga handlingar som t.ex. en vigsel förknippas med ”svarta” pengar."

Ett bönens år i Svenska kyrkan

Johan Dalmans poetiska text som bör bli en klassiker:

"Bönen – hjärtats samtal med Gud - utgör en av kristenlivets viktigaste grundpelare. Den är en källa, en korsväg, en mötesplats; en källa till liv, en korsväg mellan tid och evighet, hopp och förtvivlan, en plats för mötet mellan människa och Gud. I bönen ges barnet ett språk för sin tro, där finner sökandet efter mening och innehåll en växtplats, trosvissheten en hemvist, tvivlet en skyddad hamn.

Bönen handlar mindre om att göra än om att vara – om att på Kristi uttryckliga uppmaning, tillika med generationer av kristna överallt och i alla tider, stilla sig, vila vid Guds sida och så i en anda av förväntan, förtröstan, förlåtelse och frimodighet öppna sitt hjärtas kammare för den som känner varje människa inifrån och ut."

Vissa frågor om antagning till kyrkans vigningstjänst

"Av stor betydelse är däremot att det inte av dem som prövas uppfattas vara sådana skillnader mellan stiften att man inte anser sig behandlade på ett rättvist och likartat sätt."

Alla betänkanden

Se strukturseminariet



Andra bloggar om: , ,

intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...