Varför vara med i Svenska kyrkan? Fråga i gästboken

"Vill ha ett råd. Vid årets slut ser man över vilka kostnader man burit under året.
Funderar på att lämna Svenska Kyrkan. Vad är det jag egentligen missar när jag slutar betala min kyrkoskatt på 5-6.000:-/år?"


Karin svarar: Hej Morgan! Du missar att vara med i en rikstäckande kyrka som vill finnas till för dig och andra "i livets alla skeden". En kyrka som med evangeliet som bas verkar för gudstjänster, diakoni, själavård, bevarande av traditioner och mycket annat. Du kan läsa mer på Svenska kyrkans nationella hemsida, eller Svenska kyrkan i Skövde. Kolla också din lokala kyrksida.

Jag antar att du avser vilka "rättigheter" du missar vid ett utträde. Du får inte rösta, eller bli vald i kyrkovalet. Om du vill gifta dig i kyrkan måste en av er vara medlem. Du har inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst. Om kyrkoherden ändå godkänner (om du eller dina anhöriga skulle vilja) får de betala för präst, musiker och vaktmästare.

Fortfarade kan du besöka gudstjänster, döpa dina barn, delta i verksamheten.

En del undrar om man måste vara troende för att vara med i Svenska kyrkan, eller om det är hederligare att gå ur om man inte tror på Gud. Jag menar att alla kan vara med. Svenska kyrkan är ingen bekännarkyrka som frågar efter medlemmarnas innersta tankar. Det räcker att känna en samhörighet med det som kyrkan och det kristna budskapet står för. Andra vill lämna på grund av att man inte gillar Kyrkomötets beslut om välsignelseakt för homosexuella eller att kvinnor har möjlighet att prästvigas på samma villkor som män. Kyrkan är dock ingen åsiktsgemenskap. Vi är många som har olika tankar.

Oavsett vad du bestämmer dig för, så känn dig alltid välkommen hos oss!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...