Riksdagsmotioner om Svenska kyrkan

Bloggaren Kyrkoordnaren har sammanställt en lista på de motioner till riksdagen som berör Svenska kyrkan.

Flera av dem handlar om begravningsverksamhet och begravningsavgift. Tanken är att kommunerna ska ta över fulla ansvaret för denna verksamhet, och någon tycker att kommunerna sedan kan sluta avtal med olika trossamfund. Det blir ju väldigt käck stadsplanering, om varje samfund ska ha sin egen kyrkogård, kan man tycka. Men självklart kommer Svenska kyrkan stå för dessa även i framtiden - jag tror inte att till exempel pingströrelsen ser som framtidsuppgift att administrera gravbrev.

En rimligare motion, som dock ej är skriven än, är att lätta på reglerna för gravsättning/askspridning på andra platser än officiella gravplatser och öppna hav.

Moderaten och kyrkostyrelseledamoten Hans Wallmark vill ändra i Lagen om Svenska kyrkan så att utrymme frigörs att fatta beslut om en friare församlingstillhörighet. Mycket bra förslag. Och här ser vi en positiv effekt av att kyrkligt engagerade också finns med i den världsliga politiken.

Vidare finns motioner om kyrkoantikvarisk ersättning, om skolavslutningar i kyrkorum, samt om införandet av könsneutral äktenskapsbalk - skriven av skaraborgarna Annika Qarlsson från Sollebrunn och Ulrika Carlsson från Skövde. De vill att Svenska kyrkan och andra samfund fortfarande ska ha vigselrätt utan att staten för den skull ska bestämma vem eller vilka som samfundet ska viga. Det kommer inte att spela någon avgörande roll, eftersom kyrkomötet ändå lär fatta beslut om att både samkönade och särkönade par ska erbjudas vigsel. Det vore ju sannerligen på tiden.

Läs mer hos Kyrkoordnaren.

Andra bloggar om: ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...