Nattvard för ännu icke döpta konfirmander

Detta har vi samtalat om tidigare på bloggen. Kyrkoordningen är klar med att kommunion (nattvardsdeltagande) förutsätter dop. Andra menar att det är pastoralt ohållbart att utestänga en konfirmand som vill delta, endast på grund av att han eller hon ännu inte är döpt. Så tänker till exempel jag. Det kan till exempel vara så att konfirmantionsläsningen startar på hösten, men vi vill tillsammans att dopet ska ske på lägret i juli. Då är det inte övertygande att utestänga från nattvardsgemenskapen.

I förslaget till nya riktlinjer för konfirmandarbetet, har man utvecklat dogmen om "kommunion förutsätter dop":

"Under konfirmandtiden skall konfirmanderna erbjudas möjlighet att delta i kommunion. Kommunion förutsätter dopet.Dop av konfirmander som ej är döpta sker efter undervisning om dopet. Hur sakramenten i praktiken förvaltas ligger i den tjänstgörande prästens pastorala ansvar. Det handlar både om att inbjuda till kommunion och att förbereda de ännu inte döpta till dopet."
Tankar?

Uppdatering 13/11: Nils Kaisers (tyvärr avsomnade blogg
Kyrkomötets beslut 2005

Andra bloggar om:

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...