IT miljö - av Z999

Miljön och växthuseffekten i media har väl ingen missat? Eftersom det är ett snabbt växande problem så tänkte jag lägga en synpunkt på det som jag inte har sett någon annanstans. Nya windows vista ligger i startgroparna och ses som ett under av teknisk utveckling redan. Det bygger egentligen bara på idén "ju större motor desto snabbare och bättre". Windows vista kommer att skapa en explosion av "förnyad" hårdvara med ännu mer energislukande datorer. OK, om vanligt folk köper för att ha en enkel (?) dator som det går att köra alla senaste spelen i så är det väl ok. Men när stora företag och kommuner och staten följer samma linje så blir det en annan sak. Stockholm stad kommer att ha en explosiv utveckling av IT under nästa år och man satsar på windows rakt igenom. Antar att det blir windows vista med svindyra licenser och ett totalt onödigt novell netware, som i sin tur kräver ännu mer energislukande datorer.

För Stockholms Stad skullle det gott och väl räcka med windows 2000 för över 90% av användarna. Man skulle kunna byta ut alla energislukande ciscobrandväggar, eller ännu värre om dom nu tänker köra windows vista/novell netware för systemadministration.

Varför inte följa upp med bilar med kraftfullare och mer energislukande motorer också, för att "jobba effektivare".

Mitt alternativ är att man kollar upp soekris produkter istället och använder operativsystem som inte kräver en tusendel så mycket el som nuvarande. Vanliga användare behöver inte bli mer avancerade, men systemadministratörerna skulle behöva utvecklas. Faktum är att it-utvecklingen i det avseendet står kvar på samma plats som för 16 år sedan.

Z999

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...