Om kyrkklockor. SLA lördagen den 3 maj

Jag har en vän som vet det mesta om kyrkklockor. Hen åker runt och dokumenterar ljud och former. Alla är unika och har sin historia. Kyrkklockornas betydelse har skiftat en del genom historien. De används för att ange tid, för att berätta att en gudstjänst börjar, och vi ringer varje söndag i S:a Helena kyrka för avlidna skövdebor. Följ med upp i tornet vid tillfälle om du inte varit där! 

Kyrkan har alltid varit en del av samhället, och innan det fanns brandlarm eller telefoner användes kyrkklockorna för att påkalla uppmärksamhet vid eldsvåda eller annan allmän fara.

Så beslutade kollegorna i Jönköping att låta kyrkklockornas klang ljuda över staden under den tid som Svenskarnas Parti hade sin demonstration. Ofattbart att nazisterna använder den dag som för så många är förknippad med kamp för frihet, jämlikhet och syskonskap. Men motdemonstranterna var fler och kunde bjuda motstånd. Och över tusen personer samlades till gudstjänst för att visa att de står för en annan människosyn än den som kan beläsas på Svenskarnas Partis hemsida. Och klockklangen ljöd för att varna jönköpingsborna för allvarlig fara, för första gången sedan 1939.

Själv fick jag äran att hålla vårtal i Bolougnerskogen på Valborgsmässoafton. Jag talade om vårvärme som en värmeväxling. Värme vi ger andra kommer tillbaka som värme till oss. Det är vår värme. Vädret rår vi inte på, men det är inga andra än skövdeborna som bestämmer om kyliga eller varma vindar ska få blåsa i vår stad när det gäller människosyn, demokrati och gästfrihet. Tänker vi att alla ska få vara med? Gör vi det möjligt? Och vad är det som värmer upp din egen själ när den fryser?

Vi får hoppas att våra kyrkklockor inte behöver användas på det sätt som gjordes i Jönköping. Men klockornas klang kan ändå stämma till eftertanke. I 1686 års kyrkolag stadgades att "i städerna skall på alla söckendagar klämtas om morgonen kl. 10 och om aftonen kl. 4; sammaledes på landet var morgon och afton, som härtill varit vanligt, och folket därigenom påminnas att bedja om välsignelse till deras förehavande och att Gud ville bevara överheten, förläna frid och rolighet och en salig ändalykt".

Karin Långström Vinge

Hiss: Hymn till Västergötland med Volvos manskör.

Diss:  Våreldar är fint, men hur många igelkottar har farit illa?


Peter Wolodarski i DN; Klockorna ringer medan politikerna tiger

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...