Landsbygdskrönika.. SLA 26 april

Hur kommer livsvillkoren för boende på landsbygden se ut i framtiden? Den frågan kan man ställa sig efter den senaste tidens rapporter om tillståndet i vår landsända. Nyheten att TV4 lägger ner sin redaktion med lokala sändningar i Skövde är naturligtvis allvarligt. För demokratins skull behöver vi en mångfald av mediekanaler som tidningar, tv och radio med tillhörande webbplatser.

Vad som händer i Skaraborg lär vi få veta oavsett TV4-gruppens medverkan. Men vad gör det med vår självkänsla som skaraborgare? Att rörlig bild från platser som Töreboda, Timmersdala och Tibro länkas ut i rymden är kanske inte så viktigt för den som bor i Norrköping eller Mjölby, men för den som bor på platsen betyder det ändå något. På något sätt är det ändå så att om vi syns – så finns vi.

Andra som knappt syns och finns är läkarna på våra vårdcentraler. I veckan har rapporterats att distriktsläkarna i Skaraborg är tillgängliga för 2000 patienter var, och det är 500 fler patienter än vad riksdagen beslutat som norm. Det är svårt att rekrytera läkare till landsbygden, och de som finns lägger enligt dem själva alltför stor del av sin arbetstid på dokumentation och administration. Lösningen för en del läkare är att bli stafettläkare som med större prislapp på läkarrocken kan turnera omkring på vårdcentraler runt om i Norden utan att behöva engagera sig i viktiga patientfrågor som kontinuitet och stabilitet.

Servicekontoret i Skara som delades av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten har flyttat in till Skövde. De psykiatriska öppenvårdsmottagningarna i Tibro, Tidaholm, Hjo, Skara och Vara har flyttats till sjukhusorterna Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad, och skälet till det uppges bland annat vara att det är svårt att rekrytera personal.

Men för några aktörer är landsbygden attraktiv.  De tomma, förfallna lägenheterna i avfolkningsbygder som ingen svensk med hyfsad ekonomi sätter sin fot i är högvilt för Migrationsverkets bostadsförmedlare. Och för den som har kapital kan gamla hotell, konferensanläggningar och sjukvårdsinrättningar köpas upp och konverteras till asylboende. Att det är flera kilometer till busshållsplatsen eller att dagersättningen på 71 kr (61 kr för sammanboende, 37-50 kr för barn) inte räcker långt i ortens enda lanthandel är ingenting som bekymrar myndigheten. Det finns ju plats i alla fall.
Karin Långström Vinge

Hiss: Ni som har forsythior i era trädgårdar – ni tillför livskvalitet i era kvarter.  Tack!
Diss: Ledningen för TV4. Vi vill ha vår redaktion kvar i Skövde!






Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...