Papperslösa hämtades på sjukhus - vad gäller?

Det som inte ska hända har hänt igen: polisen har varit inne på sjukhus och hämtat utvisningshotade. Enligt Dagens Nyheter handlar det bland annat om att en afghansk tonårspojke hämtats inne på S:t Görans psykavdelning, där han befunnit sig för att vårdas för sitt svåra självskadebeteende.

Enligt sjukhusets sektionschef är de tvungna att tala om när en patient är färdigbehandlad. Det är ju dock väldigt svårt att säga att en person är färdigbehandlad för ett självskadebeteende som är kopplat till hot om utvisning.

Jag undrar om sektionschefen tolkar lag och förordningar väl snävt. Enligt bloggarna på Vård mot deportation  gäller detta för vårdpersonal:

Sprid och dela!

Vård mot deportation är en partipolitiskt obunden sammanslutning av personer som arbetar inom vård och omsorg (bland annat sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, logopeder, psykologer och dietister) och arbetar för att öka kunskapen om papperslösas situation och vad vården kan göra för att underlätta situationen för papperslösa samt vad vårdpersonal enligt lag måste göra och vad vårdpersonal enligt lag inte får göra gällande kontakt med polis, migrationsverket etc.






Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...