Det handlar om barn. Krönika i Skövde Nyheter 24 april

Det är snart dags för årets upplaga av Klassfotbollen, folkfesten på Lillegården som ingen vill missa. Barnen kämpar och har roligt, föräldrar och anhöriga hejar på. Tävlingsreglerna är snälla och det vill mycket till, extremt särskilda omständigheter, för att något barn ska bli utvisat.


Det finns dock barn som riskerar att utvisas i samband med Klassfotbollen. Eller före, eller efter, oberoende av roliga klassaktiviteter, kalas de är bjudna på eller vilka läxor de har att göra framöver.

De blir utvisade, trots att de är födda i Sverige. De blir utvisade trots att de har levt största delen av sina liv här och vet inget om den kultur eller det land deras föräldrar en gång flydde från. De kanske inte ens hinner lämna tillbaka biblioteksböckerna de lånade förra veckan.

Det handlar om barn i Skövde som inte leker med leksakspolisbilar utan stelnar till av fasa då de hör en polissiren eller ljudet av sin egen dörrklocka. D

Det handlar om barn som tror de kommer bli hämtade och bortförda, med eller utan sina föräldrar. Sverige splittrar nämligen familjer. Barn födda i Sverige har inte egna asylskäl. Föräldrar visas ut och ska , i det land de flytt ifrån, söka asyl på grund av anknytning till ett barn som finns i Sverige. Det finns alla varianter. Jag läste ett brev till ett spädbarn som får besked om att han omedelbart ska lämna landet, beslutet har redan vunnit laga kraft.

Det handlar om barn som lever med föräldrar i djup kris: förutom den psykiska också den ekonomiska. 61 kr per dag för vuxen som delar hushåll. 37-50 kr per dag och barn beroende på ålder. Från och med tredje barnet halveras dagersättningen. Om en vuxen fått negativt besked i tre instanser halveras dagersättningen.

Förutom mat ska det räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Ett paket blöjor är två dagersättningar. Det går hela tre dagersättningar bara till anmälningsavgiften för Klassfotbollen. En vuxens dagersättning räcker till en Big Mac och company med kaffe, om man nu skulle unna sig den lyxen.

Det handlar om barn som inte behöver bli landslagsstjärnor eller få nya fotbollsskor till säsongsstarten. De vill bara få vara med och kunna få växa upp i trygghet. Helt enkelt få vara barn.



Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...