Ärkebiskopsvalet - resultatet av omgång 1

Då var det klart - Wejryd och Persenius vidare till final - inte oväntat. Men det är intressant att jämföra siffrorna mellan provvalet och valet. Anders Wejryd ökade från 33,01% till 44,59% trots blek hearing. Ragnar Persenius ökade också, från 25,77% till 30,82%. Thomas Söderberg backade från 12,18% till 9,84%, och här har nog en del tidigare trogna c-väljare övergivit Söderberg. Anna-Karin Hammar fick betalt för god genomförd hearing och ökade från 6,8% till 9,18%. Carl-Erik Sahlberg ökade också från 3,6& till 5,57%. Är det tidigare Carl-Axel Aureliusväljare som gått till Sahlberg? Troligen. Jag är förvånad över att Anna-Karin inte fick fler röster totalt.

Ser man valet stiftsvis kan naturligtvis konstateras vissa regionala skillnader. Wejryd har stort stöd i sitt eget stift Växjö, Strängnäs, Härnösand, Luleå och Visby. Persenius har mer röster än Wejryd i Uppsala stift (+2), Skara (+1), Lund (+2), Göteborg (+3)och Karlstad (+3). Hammar har fått röster i Uppsala stift (kyrkostyrelse/stiftsstyrelse/domkapitel + präster och elektorer), i Linköping dubbelt så många röster som Persenius, Karlstad, Luleå, Stockholm samt bland Uppsalas präster och elektorer. Sahlberg har fått röster i Uppsala, Växjö, Lund, Göteborg, Luleå, Visby och bland Uppsalas präster och elektorer.

Sammanfattning: Wejryd vinner finalen, Kyrk-Sverige är inte redo för en kvinna som ärkebiskop, men inte heller för en äb som inte viger eller välsignar homosexuella. Välkommen till mellanmjölkens land.

Och läs om tråkmånsarnas kamp i Aftonbladet...vad elakt...!

Andra bloggar om ärkebiskopsvalet.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...