Krönika i SLA 12 april. Klassfotbollen

I söndags var sista anmälningsdag för den årliga Klassfotbollen och på insändarplats i denna tidning ställs frågan huruvida det är solidariskt med familjer med knappa ekonomiska resurser att skolan uppmuntrar detta evenemang. Det går också att spekulera i om det är förenligt med skollagen att ha en avgift för en aktivitet som visserligen arrangeras av en idrottsförening utanför skoltid men som ändå genom sitt upplägg är kopplat till skolan.

Det gör ont i hjärtat att höra om barn som inte är med på Klassfotbollen eller på andra aktiviteter på grund av att det inte finns pengar.  Det är ju inte bara anmälningsavgiften på 150 kr som ska betalas, utan barnen behöver utrustning och fika på plats. Att kunna anta sportbutikernas erbjudanden om billiga paketpris på fotbollsskor och benskydd är för någon familj helt självklart men för någon annan en utopi.

Men samtidigt är det omöjligt att ordna aktiviteter utan att det ska kosta något. Den arrangerande klubben har sponsorer, men det är ändå rimligt att ta ut en egenavgift för upplevelsen, tröjan och vattenflaskan. Många arbetstimmar läggs ideellt före, under och efter helgen, och den kostnaden ska heller inte underskattas.

Alla barn kan inte göra allting, och det är föräldrarna som ska ta ansvar för prioriteringen.  Förutom Klassfotbollen är det Klassinnebandyn, Klasshandbollen, simskolan, ridskolan, fotbollsklubben, hockeyklubben, teaterföreningen, kören, dansen. Det går inte att vara med på allt.

Detta förstår ju de flesta barn inte, utan vill vara med på ”allt” som ”alla” gör, och jämför sig lika mycket med varandra som vi vuxna gör. Ibland gör det ont att vara människa bland andra människor, och den erfarenheten måste vi lära våra barn och oss själva att leva med.

Men vi som har, kan vara med och dela.

På Lyktan har vi några veckor klassfotbollstema och tar emot och lämnar vidare allt fotbollsrelaterat. I en del familjer ska mat och mediciner prioriteras framför nya skor eller shorts. Många tycker det är bra att återvinna helt funktionsdugliga skor och kläder samtidigt som barn fårmöjlighet att vara med och spela med sina kompisar.

Det handlar inte om välgörenhet utan om vanlig medmänsklighet.  Och även om det kanske inte är en mänsklig rättighet att vara med i Klassfotbollen så är det vansinnigt roligt!

Karin Långström Vinge

Hiss: Alla ni som jobbar ideellt med Klassfotbollen!
Diss: Säger det igen …. Orättvisor och krig.


Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...