Tillbaka på Stora Ekeberg


I går återvände Anne-Marie och jag till Stora Ekeberg, flyktingförläggningen i Axvall.  Vi hade inte varit där sedan i somras, men nu hade vi lovat att hälsa på några av dem som brukar komma till oss på Lyktan på måndagar. En av våra volontärer tog emot oss.

Julgardinerna hängde kvar. Nu bor här inte 160 personer, utan 350. Det är inte undra på att vi har över hundra personer varje måndag som gäster. De flesta från Ekeberg, några från Skövde, Tidan, Moholm, Hjo, Töreboda.


Det är inte mycket av in - eller utflyttning från Ekeberg. Stället är fullt, och de som nu får uppehållstillstånd har inga lägenheter att flytta till.

Bilderna talar för sig själva. Det är slitet. Det skulle behövas renovering, uppfräschning och inredning.





Tv-rummet. Om tv:n hade fungerat.
Mat serveras i matsalen,
men den som vill kan laga
till något enkelt i pentryt.
















Men trots känslan av tomhet, uppgivenhet, finns här en värme och hjälpsamhet bland de boende som blir påtaglig. Det är mycket värt.

Men väntan är olidlig för många. Vi möter ingen som klagar på standarden. Däremot lider många av sysslolösheten. De är vuxna människor som vill jobba, lära sig svenska, starta sina nya liv. De vill inte spela pingis eller ta skogspromenader.

Nu får de allra flesta syrier uppehållstillstånd. Undantagen är om de har medborgarskap i  ett ytterligare land, samt om de råkat hamna i  ett annat EU-land innan de kommit till Sverige.

Korridor-lek.
Tvättstugan.

   












Handläggningstiderna är ändå långa. Många väntar också på att deras familjemedlemmar ska kunna komma hit på säkert och tryggt sätt.

  En av killarna har en barnsäng bredvid sin egen. Den symboliserar hoppet om att få återse sin son och fru som är kvar i ett flyktingläger någonstans i  Mellanöstern.
        




Noterat från förra besöket
Om Lyktan



Svenska kyrkan i Skövde och Frälsningsarmén vill bistå flyktingar och andra behövande med kläder, skor, husgeråd mm. Välkommen till Lyktan, vår lokal på Mariestadsvägen 98 (baksidan av huset) om du behöver något eller om du vill bidra med något. Vi har öppet måndagar mellan 8 och 15. Inlämning av gåvor sker måndagar 8-15, onsdagar 9-12, 16-18. 

Vill också göra en liten puff för vårt plusgironummer 181 95 76 -8 (märk Lyktan) om du vill ge en gåva till hyran för vår lokal. 

Tack för att du vill vara med och göra skillnad!

Vår facebooksida heter Medmänskligt nätverk i Skövde.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...