Eftertanke i Kyrkans tidning: Predikan söndagen före Domssöndagen

Jag förbereder mig inför Minnesdagen för Förintelsens offer och läser därför Ola Larsmos och Brian Palmers fina bok ”101 historiska hjältar.” Bland de välkända storheterna som Aung San Suu Kyi, Desmond Tutu och Dietrich Bonhoeffer finns de som gjort heroiska insatser genom att ha varit på rätt plats i rätt tid, och gjort rätt utan att egentligen tänka efter före.

Wesley Autrey är ett sådant exempel. Han var en byggarbetare från Alabama, som tillsammans med sina två döttrar på fyra och sex år gick in på sin vanliga tunnelbanestation på West 137th Street. Plötsligt såg de en man få ett epilepsianfall och falla ihop – mitt på perrongen. Mannen återhämtade sig men ramlade ihop ytterligare en gång, den här gången ner på spåret. Autrey bad en kvinna ta hand om barnen, och hoppade ner till mannen och försökte hjälpa honom. Mot dem kom tunnelbanetåget i hög fart, och Autrey valde då att trycka ner mannen i fördjupningen mellan skenorna och med sin egen kroppstyngd fick han stopp på mannens krampryckningar. Båda klarade sig med lindriga skador.

Kanske är Wesley Autrey en sådan person som lever enligt Jesu uppmaning i helgens evangelietext: att fästa upp sina kläder och hålla lamporna brinnande. En medmänniska som i sig själv lever med en beredskap att finnas till hands och gripa in när han eller hon behövs. Jesus ber oss att vara som tjänarna som väntar på att deras herre ska komma hem från bröllop, så att de genast kan öppna när han kommer och bultar på porten.
I domssöndagstid tänker många på den yttersta tiden och den yttersta domen. Men Jesus kommer till oss nu och här. Han kommer i våra (minsta) bröder och systrar och säger till oss att det vi gjort för dem har vi gjort för honom. Jag var hungrig, och ni gav mig att äta. Jag var törstig, och ni gav mig att dricka. Jag var hemlös och ni tog hand om mig. Jag var naken och ni gav mig kläder. Jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.

Vi har nog fantasi och mod nog att fylla på den där listan. Människosonen bankar på dörren med flera andra ärenden på hjärtat. Vaksamhet och väntan krävs för att identifiera nöden, men det är inte vaksamheten och väntan i sig som är målet. Målet är himlen, och genom beredskap och aktivitet kan vi leva för att släppa in glimtar av himmelrike redan här på jorden i den här tiden. Men det krävs mod att våga öppna upp, att våga släppa taget, att lita på att Gud är med.

Blev det jobbigt? En kollega påminde oss i en morgonmässa om att vi är jordens salt och världens ljus. Det är inget vi kommer att bli i framtiden, eller något vi kan kvalificera oss för. Vi är det nu. Just i det vi är och just med de gåvor vi har, är vi gåvor till varandra. Vi kommer kanske inte med i en bok om historiska hjältar, men vi har varit med och gjort skillnad för en medmänniska. 

Må vi vara beredda också vi, för när vi minst anar det, då kommer Människosonen.


Karin Långström Vinge

Detta var min sista Eftertanke i Kyrkans tidning. Det har varit roligt och utmanande, och tack alla ni som läst! 

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...