Svar till Elisabeth Svalefeldt (M) I SLA

Elisabeth Svalefeldt (M) har naturligtvis rätt när hon påpekar att ansvaret för asylsökandes ekonomiska situation inte ligger inom ramen för socialtjänstlagen. Det är Migrationsverket som ska se till att individerna kan hålla en skälig levnadsnivå, allt enligt Lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Migrationsverket klarar inte detta med nuvarande dagersättningsnivåer, och kommunen menar att det inte är deras ansvar. Här har barnen hamnat mellan stolarna.


Detta är ett tydligt exempel på varför Barnkonventionen måste inkorporeras i svensk lag. Svenska staten har sedan 1990 förbundit sig att verka för att barnens bästa ska komma i första rummet i alla beslut som gäller barn, samt att utnyttja resurserna till det yttersta för att tillgodose barns ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Den nyligen av regeringen tillsatta utredningen om inkorporerandets för – och nackdelar kan egentligen bara leda till ett resultat: att föreslå att Barnkonventionen blir svensk lag så fort som möjligt, eftersom det finns så uppenbara brister i både lagstiftning och praxis.

Karin Långström Vinge

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...