Drömmar, längtan och hopp! Madeleines tal på 8 mars

Igår ordnade Svenska kyrkan i Skövde och Tjejjouren Elina en konsert där Kapellkören och Johanna Beijbom sjöng till komp av Kristina Stridsborg, Johan Stridsborg och PA Uvesten.

Madeleine från Tjejjouren höll ett mycket bra tal som jag fått lov att dela vidare. Tag och läs!

"Jag heter Madeleine och arbetar ideellt med tjejjouren Elina.

Rubriken för den här kvällen, på internationella kvinnodagen, är drömmar längtan och hopp. Nyligen ställdes vi tillsammans inför ett antal frågor. Frågor fyllda med verklig oro, rop om hjälp och kämpavilja. Frågor från unga tjejer i vårt land som är ställda i frågelådan på sajten Tjejjouren.se. Där kan den som definierar sig som ung tjej ställa en anonym fråga, och det finns möjlighet att om man vill få ett svar publicerat på hemsidan.

Det är dessa frågor som Tjejjouren Elina arbetar med att möta. Tjejjouren Elina är en förening som består av en grupp ideelt aktiva tjejer och kvinnor med olika bakgrund. Vi utgår ifrån Skövde och vänder oss till hela Skaraborg. Utöver vår internetbaserade jourverksamhet deltar även tjejjouren Elina i temadagar, ungdomsevents och anordnar föreläsningar och workshops på skolor.

Varje onsdag kväll mellan kl 18-21 öppnar Tjejjourens Elinas chatt och telefon för den som vill höra av sig. Det är många som anonymt mailar, chattar och lyfter luren till oss. Gensvaret är stort. Det senaste året har antalet stödsamtal fördubblats. Genom denna stödjour önskar tjejjouren Elina att stötta och stärka unga tjejer: Att lyssna till deras berättelser. Att vara en stödjande medmänniska för den som söker stöd. Att stärka och inspirera till de förändringar som ungar tjejer längtar efter. Tjejjoursrörelsen strävar efter att riva upp förtryckande normer och drömmer om att skapa ett samhälle där alla blir sedda som de människor de är.

Men svaren då, när kommer svaren! När är du hörde dessa berättelser och frågor kanske du trodde att du skulle få höra svaren som var skrivna till dessa tjejer. Man ni kommer inte få några svar av oss. För vi tror att ni här ikväll är svaren. Vi är tillsammans svaren, för dessa frågor är vårt gemensamma ansvar. Att förändra situationen för unga som mår dåligt, att lägga skulden på den som utsätter istället för, som så ofta i vårt samhälle, på den som blir utsatt för övergrepp, kränkningar och trakasserier. Att förändra och påverka de normer som styr hur kvinnor och män, killar och tjejer förväntas vara och behandlas. Att ställa krav på att vuxna tar ansvar för de gränser som finns för varje människas integritet och värde. Att lyssna till den som ställer en fråga, för den som ställer en fråga och söker ett svar har ännu inte gett upp.

Kanske har du kommit hit ikväll med en förväntan om att få lyssna till denna härliga kör, kanske för att ge ditt stöd till tjejjouren Elina. Kanske såg du till att ha lite extra kontanter i fickan, vi tar tack samt emot ditt bidrag för ja det behövs för den uppgift vi vill vara med och utföra bland unga tjejer. När allt tystnat ikväll å du kommer och lägger dig, kanske kommer rösterna från unga tjejer finnas kvar. Kanske hör du rop om att bli tagen på allvar? Kanske hör du frågor från dem som inte gett upp? Kanske hör du drömmar, längtan och hopp.

Slutligen är den sista frågan är till er, oss, dig och mig: hur vill du vara med påverka för att lyfta unga tjejers frågor idag? Vad kan du göra i din närhet som kan vara ett steg i riktningen mot ett jämställt samhälle fritt från våld där unga tjejer inte behöver vara rädda? På vilket sätt är du svaret på de frågor som ställs idag?"


tjejjouren.se

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...