Predikan 2 söndagen i Fastan.

Temat för dagen är Den kämpande tron. Den kämpande tilliten, den kämpande längtan efter liv, tro, hopp och kärlek.

Jag vill börja tänka tillsammans med Paulus i episteltexten. ”Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den.

Moder Teresa skrev en gång, kanske a propos de där orden:

”Jag vet att Gud inte skulle ge mig något som han inte trodde att jag skulle klara av. Jag önskar bara att han inte trodde mig om så mycket.”

Paulus är mycket bestämd. Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga. Menar Paulus alltså att det är Gud som sänder prövningen?

Är det så att vi människor med jämna mellanrum prövas av Gud, precis som vi också ber i Vår Fader? ”Utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss ifrån det onda.”

Är det Gud som ligger bakom sjukdomar, arbetslöshet, jobbiga relationer och annat som bekymrar oss? Finns det inte andra sätt att se på saken? Jag går till bibeln för att få ledtrådar.

I Jobs bok i Gamla testamentet visar Gud att lidande och prövningar hör till våra livsvillkor. I Första Moseboken ger Gud oss människor ansvar och fri vilja. Ansvaret att organisera den här världen, det här samhället. Gud sänder oss människor till varandra med ansvaret att göra gott.

Och mänsklighetens historia består av ont och gott, mörker och ljus. Vi klarar oss på lite olika sätt. Vi är unika individer och känsliga för olika saker. Vi har olika sätt att hantera vår verklighet på.

Om någon stänger en dörr framför dig, öppnar Gud ett fönster.

En del menar att samhället har blivit så hårt och kallt. Jag kan dock inte inbilla mig att det var lättare att leva förr. Var sak har sin tid, varje tid har sina prövningar liksom vi som människor och individer har våra prövningar.

Det som förenar oss med tidigare generationer är vår kämpande tro, vår kämpande tillit, vår kämpande längtan efter tro, hopp och kärlek.

En del finner tröst i att tänka att prövningen kommer från Gud. DÅ finns det i alla fall en högre, gudomlig mening i den. Ibland tänker vi att prövningar gör oss starkare. Vår förmåga till empati blir större, och det gynnar mänskligheten.

Andra finner tröst i att tänka att Gud står på vår sida och kämpar mot det onda. Båda perspektiven finns i Bibeln.

Och Guds vägar är outgrundliga. Gud sänder människor, djur, konst, musik, natur i vår väg. Varifrån det goda kommer ifrån, tvekar jag aldrig på.

I berättelsen om Elia kommer en ängel med mat.

- Stig upp och ät, säger ängeln, annars orkar du inte hela vägen.

Och Elia steg upp och åt och drack, och måltiden gav honom kraft att gå i 40 dagar och 40 nätter, ända till Guds berg.

Jag tror på skyddsänglar som andliga väsen, men också på människors uppdrag att vara änglar, Guds budbärare med glädje, frid och omtanke. Vi har alla mött dem, hoppas jag. Den vänlige och hjälpsamme grannen. Människor inom sjukvården. Inte sällan de som går något utanför de fastslagna ramarna.

Som i Jesu liknelse i evangeliet, där penningutlånaren kanske inte är 100 procent rättvis, men 200 procent barmhärtig.

Jesus visar att det är det kärleksfulla förhållningssättet som är det viktiga. Jesus visar mänskliga drag. Han har ont i fötterna efter långa vandringar på dammiga vägar. Han blir jätteglad över en stunds fotmassage med välgörande balsam.

Ibland tycker jag att det är mycket fokus på hur man ska leva och vara som kristen, och mindre på vad Jesus har gjort för oss och vad det innebär.

Men Jesus visar att det ändå hör ihop. Vi är oerhört älskade av Gud, så mycket så att Jesus offrade sitt liv för oss, men Jesus låter oss inte glömma omsorgen om våra bröder och systrar.

Kvinnan i evangeliet hade fått utstå många prövningar, fått många dörrar stängda framför sig. Men Jesus visade henne var hennes utväg var: hennes tro, hennes tillit, och Jesus ber henne gå i frid. Hon var säkert inte ”färdig” med sina tankar, hon kanske inte bekände sig eller definierade sig som troende, men för Jesus var det fullt tillräckligt. Din tro har hjälpt dig, Gå i frid.

Och precis som Elia fick sin himmelska måltid i änglars närvaro, erbjuds oss nattvarden också idag. Stig upp och ät, annars orkar du inte hela vägen, hela vägen till Guds berg.

Jesu kropp och blod ger oss del av Jesu liv, död och uppståndelse, hans kraft och hans omsorg.
Amen.
Läs helgens bibeltexter

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...