Regionens budgetunderskott. Krönika i Skövde Nyheter 2 feb 2012

Just nu diskuteras hur regionens budgetunderskott på 55 miljoner kronor ska hanteras. Ett av de mest kontroversiella förslagen är att avgiftsbelägga barns besök på akuten. Det är viktigt att slå fast att familjers ekonomi aldrig får vara anledning att avstå sjukvårdskontakt för våra minsta. Frågan om avgifter kopplas ibland samman med förhoppningen att färre familjer skulle söka vård på akuten om avgift infördes, vilket är ett oerhört konstigt sätt att tänka i en verksamhet som skulle må bra av ytterligare reflektioner över relationen mellan vårdgivare och kund ur ett maktperspektiv.

Däremot kan kunskapsnivån avseende val av vårdkontakt ökas bland allmänheten. Ett besök på akuten innebär inte att mirakel sker med förkylningsdrabbade småbarn. Antibiotikakurer är inte alltid nödvändiga, menar expertisen, som hellre ser några dagars återhämtning i lugn hemmamiljö istället för att vänja bakterierna vid motgiftet. Vårdcentralerna är, sedan de konkurrensutsatts, mer måna än förut om sina kunder och har förbättrat tillgängligheten.
En mycket god resurs är, förutom www.1177.se, apoteken med dess kunniga personal. Det apotek jag frekventerar har personal som föredömligt kombinerar kundcentrerat personligt bemötande med pedagogiskt förhållningssätt. Med hjälp av receptfria läkemedel kommer man långt. Avskaffandet av apoteksmonopolet har också inneburit att vi slipper köa för nässprej och huvudvärkstabletter.

Den avreglerade marknaden löser dock inga budgetunderskott. Några kronor kan säkert sparas genom att ersätta doktorer med empatiska sjuksköterskor: en kvalitetshöjning om det nu ändå är så att många akutbesök egentligen inte kräver läkarvård utan helt vanlig medmänsklig omsorg.

http://www.skovdenyheter.se/nyhet/2418/en-avgift-barn-loser-inte-problemen-pa-akuten

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...