Kyrkomötets uttalande angående romernas situation

"Svenska kyrkans kyrkomöte är samlat i Uppsala den vecka i kyrkoåret då temat är Samhällsansvar. Kyrkomötet vill särskilt uppmärksamma romernas situation i samhället genom följande uttalande:

Romer utgör en starkt diskriminerad grupp i Europa. Förföljelserna mot romer har en lång historia. Idag ser vi hur romer, även de som är medborgare i ett EU-land, utsätts för övergrepp och omänsklig behandling och förvägras sina rättigheter.

Den växande fientligheten mot romer måste bekämpas över hela Europa och romerna ges reella möjligheter till utbildning, hälsovård, bostäder och försörjning. Deras medborgerliga rättigheter inom EU måste ges samma tyngd som andra EU-medborgares. När en rom från ett land utanför EU söker asyl i en EU-stat ska hennes eller hans skyddsskäl tas på allvar.

Vi i Sverige och Svenska kyrkan har ett ansvar att långsiktigt, strategiskt och resultatinriktat arbeta för att romerna i vårt land skall få sina rättigheter tillgodosedda. Vi har också att verka för att romernas situation i Europa grundligt analyseras och åtgärder vidtas inom EU för att säkra och utveckla medlemsstaternas ansvar för sina romska medborgare.

Oavsett romers trostillhörighet har Svenska kyrkan på alla nivåer ett ansvar för att medverka till att romers människovärde upprätthålls och att deras rättigheter tillgodoses. Svenska kyrkans församlingar uppmanas att stärka sitt engagemang och att vidareutveckla romers deltagande i gudstjänster och församlingsliv."

Läs också Anders Wejryd, ärkebiskop och ordförande i Sveriges kristna råd, och Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...