Inte ok att skriva vad som helst på Facebook

En kyrkoherde blir nu kritiserad av domkapitlet för att han spridit felaktiga uttalanden om en rektor och hennes beslut att inte tillåta skolavslutningar. Detta har han skrivit på Facebook, vilket gör uttalandena värre eftersom de på detta sätt får en stor spridning som kyrkoherden måste ta ansvar för.

Det gör säkert kyrkoherden ifråga. Jag tycker att det är bra att domkapitlet tar upp det här och klargör att det "ser positivt på att en präst eller diakon på olika sätt deltar i det offentliga samtalet men framhåller att detta alltid måste relateras till det ansvar det innebär att vara del av kyrkans vigningstjänst."

Det ska inte vara okej att skriva vad som helst. Vi ska diskutera sakfrågor och bemöta argument. Men vi ska akta oss för personangrepp och sprida rena falskheter.

Kyrkoherden vill nu fortbildas i användandet av sociala medier. Det är bra. Och den här skillnaden mellan privat och offentlig fungerar inte. Vi är människor som har olika roller, och de går inte alltid att skilja åt. Vi är privatpersoner, anställda, förtroendevalda i en och samma människa. Det går inte att vara på ett sätt privat och på ett annat sätt som förtroendevald.

Kyrkans tidning
Dagen

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...