Druvjuice utan tillsatser

Idag var det några som har frågat efter druvjuice utan tillsatser. Jag gjorde en enkel googling och fick upp den här druvjuicen. Eitzingers druvsaft är fritt från konserveringsmedel och tillsatt socker. Det här kommer alltså från vinstocken och är därmed helt okej enligt läronämnden och biskopsmötet.

Det som gör att druvjuice är att rekommendera är att avalkoholiserat vin trots allt innehåller en liten del alkohol, som kan trigga igång ett återfall hos nyktra alkoholister.

Argument för druvjuice: Alla kan delta. Ingen utesluts på grund av at man inte tål alkohol. Det ger en signal utåt och inåt att Svenska kyrkan tar missbruksproblem på allvar och att vi vill vara en alkoholfri miljö, detta inte minst för våra barn och ungdomar. Visserligen använde Jesus förmodligen vin med alkohol, men det finns en hel del annat i instiftelsesituationen som vi inte följer. Oblaterna ser inte ut som brödet som skickades runt, och vi ligger heller inte på golvet när vi tar emot brödet och vinet.

Argument mot druvjuice: Vill man följa bibeln exakt så var det förmodligen vin med alkohol som Jesus använde när han instiftade nattvarden. Det finns nyktra alkoholister som menar att just ansvarstagandet är en viktig del av tillfrisknandet.

Samtal pågår!

Läs mer:
Askims församling provar
Mikael Bedrups blogg
Dag Sandahls blogg, där han anför det mycket märkliga att om välviljan slår igenom blir konsekvensen att såna som han inte längre kan gå till nattvarden. Det där förstår jag inte. Skulle nattvarden bli mindre nattvard för att vi ändrar till druvjuice? Är Guds löfte knutet till alkoholhalten i vinet?
Gudstjänstutskottets betänkande
Ärkebiskopen om alkoholfritt vin
Utan vin ingen riktig nattvard

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...