Sjukförsäkringsreglerna behöver uppenbarligen ses över

För några veckor sedan publicerade jag Folkpartiets tankar om hur den nya sjukförsäkringen fungerar. På bara några timmar fanns i kommentarsfältet många upprörda medmänniskor som vittnar om hur hårdare regler ställt till elände.

Jag skrev bland annat:

8. Tycker Folkpartiet att det nya systemet är bra?
I huvudsak, ja. Det kommer dock alltid finnas detaljer som måste omprövas. I den mån grupper hamnar mellan stolarna ska det förstås ordnas. Övergången mellan sjukförsäkring och Arbetsförmedlingens introduktion skulle kunna vara smidigare. På sikt vill vi också höja taket i sjukförsäkringen.
I valrörelsen togs flera fall upp som exempel på hur människor hamnar mellan stolarna. Det är svårt att veta vem som egentligen bär ansvar för uppenbara felhandläggningar och ministrar får naturligvis inte lägga sig i Försäkringskassans beslut i olika ärenden.

Oavsett om det är regelverket eller om det är handläggningen som behövet ändras är det uppenbart att det finns detaljer som måste omprövas. Kroniskt sjuka människor ska, om än inte förtidspensioneras, ha förlängd sjukersättning.

Jag skrev tidigt att jag förutsätter att reformen utvärderas kontinuerligt. Det är vi många inom alliansen som tycker, oavsett vad oppositionen tror.

Folkpartisterna Birgitta Rydberg och Barbro Westerholm säger i ett pressmeddelande:

- Folkpartiets linje har hela tiden varit att den som är sjuk och saknar arbetsförmåga ska ha stöd av sjukförsäkringen. Reformerna av sjukförsäkringen har varit nödvändiga och bra – tidigare lämnades människor i ett utanförskap utan tillräckliga möjligheter till stöd och rehabilitering för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Men vissa kan inte komma tillbaka till arbetslivet, någonstans, och då ska de ha ett generöst stöd.


DN: Sjukregler kan komma att ändras
Aftonbladet:Nu börjar bråket om sjukreglerna

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...