Om folkmord på assyrier - erkännande behövs!



Den 11 mars beslutar riksdagen om Sverige ska erkänna folkmordet i Armenien 1915 elle inte. Hör skövdetjejen och folkpartisten Carmen Tillo berätta i TV4 om vad hennes släkt utsatts för och hur minnet lever kvar.

Folkpartiets landsmöte beslutade år 2005 att göra följande uttalande:

"Folkmordet som armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontinergreker utsattes för under första världskriget har alltför länge setts som en turkisk-armenisk angelägenhet. Turkiet hör hemma i den europeiska gemenskapen och har i flera avseenden uppfyllt kriterierna för medlemskap i EU. Inom kort planeras förhandlingar om medlemskap börja. Turkiet bör inför detta ta ansvar för att sanningen om folkmordet på armenierna m.fl. blir känt och att offrens lidande erkänns. EU bör utöva starka påtryckningar på Turkiet för att erkänna folkmorden på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontinergreker under första världskriget. Turkiet och andra länder bör öppna arkiv och på andra sätt främja forskning om denna mörka del av regionens historia. Starka påtryckningar krävs också för att Turkiet nu och framdeles skall tvingas respektera de kurdiska och kristna folkens rättigheter."

Dagen

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...