Gästbloggare Sewon Ekberg: Jämställd vård!

"För att kunna bedöma hur dagens vårdsituation ser ut behövs kunskap om kvinnors och mäns behov, intressen och livsvillkor. Vad vet vi i dag ?

Jo, till exempel:

- Kvinnor har tystare hjärtinfarkter och löper större risk än män att inte bli rätt behandlade.
- Stressen och den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar. Allra sämst mår unga kvinnor, antalet självmordsförsök har fördubblats på tio år.
- Grå starr är en av de vanligaste operationer som görs i dag. Det är övervägande kvnnor över 65 år som opereras och de får vänta längre på operation än män.
- Nyare och dyrare mediciner skrivs oftare ut till män medan kvinnor får äldre och billigare preparat.

Kvinnor och män skall självfallet erbjudas likvärdig tillgång till service, tjänster och behandlingsmetoder.

Att arbeta med verksamhetsutveckling med fokus på jämställdhet för brukare eller kund är nytt,spännande och konstruktivt. Andra perspektiv som ålder, etnicitet och sociokulturell bakgrund har också stor betydelse.

Allt detta och mera därtill arbetar Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum med.
Det är angeläget att stötta dom i detta arbete !

Sewon Ekberg
Regionpolitiker ( fp )"

Sewon Ekberg är regionpolitiker. Ordförande i Liberala Seniorer i Skaraborg och Samordningsförbundet i Skövde. Landstingsman sedan 1986 och därefter regionfullmäktigeledamot. Han vill vara de äldres röst i Skaraborg. Tidigare personalchef. 2:e v.ordf.i Hälso-o Sjukv.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...