Bjästaprästen

Det har gjorts en hel del pudlar de senaste veckan. Monica Green om incestlagen, Dag Sandahl om att vara ful i mun, och Beatrice Ask om de lila kuverten.

Efter gårdagens reportage i Uppdrag Granskning väntar vi alla på att Bjästaprästen ska göra en storpudel, be om ursäkt och förklara sitt agerande i samband våldtäkterna. (Kyrkans tidning)

Men det finns mer att göra. Elin bloggar bra:

"Jag brukar inte vara den som skriker efter att ta avstånd, men om kyrkan inte ska fortsätta framstå som ett både flathänt och mesigt samfund, där strukturer och hierarkier får blomstra fritt – helt i oenlighet med vad Jesus gjorde – krävs att någon går ut nu och gör något nu. Jesus stod på de svagas sida, han ifrågasatte pöbeln, han ställde sig i opposition och vägrade se på när människor for illa. Svenska Kyrkan har oerhört mycket resurser att ta hand om och ta ställning för våldtagna. Visa att ni är mer än en idiotisk präst i Bjästa. Ta avstånd genom att ta till handling!"


Bjästaprästen är anmäld till domkapitlet. Biskop Tuulikki säger i ett pressmeddelande att kyrkan alltid står på offrets sida. Det gör vi. Samtidigt finns det alltid en andra chans för alla människor. Men hur denna andra chans manifesteras bör funderas på och är i allra högsta grad en omdömesfråga.

Uppdatering 21:19: Prästen är djupt ångerfull
Skolan har brutit mot lagen

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...