Skamkultur

"Vi politiker har ett stort och särskilt ansvar för samhällsutvecklingen. Men vi har också, var och en av oss, ett medmänskligt ansvar för vad som händer omkring oss och det vi kan påverka. I detta fall har ett antal människor svikit sitt medmänskliga ansvar och gömt sig bakom sina neutrala skygglappar. De ska känna skam!"


Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) kommenterar händelserna i Bjästa i sitt nyhetsbrev.

Flera bjästabor hävdar att de varit neutrala. Jag har svårt att tro att det finns någon neutralitet eller objektivitet. Kyrkan ska definitivt inte vara objektiv.

Hanne Kjöller skriver en bra ledare idag:

"Det är fler än Bjästaborna som har något att lära. Alla som nu så bestämt pekar finger kan ju fundera över hur de själva gör nästa gång de hör någonting om att den där invandrarpappan i grannhuset visst slår sina barn. Eller att den ensamstående fembarnsmamman på nedre botten tar emot misstänkt många herrbesök på kvällarna. Lever ni som ni lär, reser ni er upp och ställer den självklara fråga som uppenbart aldrig någon ställde i Bjästa: Hur vet ni det?"


Det kan vara viktigt att fundera på medan alla skyller på alla andra.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...