Vilka behöver medborgarkursen egentligen?

Det är mycket om flyktingar och integration just nu. Igår var det manifestation i Göteborg för säkrare asylprövning och idag kommer rapporten "Skilda världar" från Sveriges Kristina Råd.

"Ett samhällssystem ska utvärderas underifrån, med de utsattas perspektiv. I kyrkorna runt om i Sverige får vi ofta möta verkligheten hos dem som far illa i vårt samhälle. Det (...) handlar om att varje enskild människa som far illa är en måttstock på hur hela systemet fungerar."

I den går man igenom ett åttital asylärenden och konstaterar följande:

1. Bedömningen av situationen i olika länder håller inte tillräckligt hög kvalitet, och svenska myndigheter bör lita mer på information från oberoende källor.

2. Flyr man från urskillningslöst våld ges man sällan skydd, utan man måste kunna visa upp en personlig hotbild för att få asyl.

3. Det finns en bristande förståelse för tro som asylskäl.

4. Det finns en bristande kompetens på hur man värderar människors berättelser, och svenska myndigheter måste utveckla en större kulturell förståelse.

5. Det finns en obalans i tvåpartssystemet, där en asylsökandes resurser inte går att jämföras med de svenska myndigheterna.

6. Det finns bristande humanitära hänsyn, framförallt när det gäller barn, och därför bör exempelvis barnkonventionen införas som nationell lag.

Bra synpunkter, och jag skulle vilja lägga till att det finns en bristande förståelse för sexuell orientering och könsidentitet som asylskäl. För den som är intresserad av hbt-frågor i internationellt perspektiv kan rekommenderas nyhetsbrevet HBT i världen. I senaste brevet berättar Ismail Alacaoglu om det hårda trycket från myndigheterna i Turkiet, Milly Seibes berättar om situationen i Namibia och Manisha Dhakal är transperson i Nepal och gläds åt att hbt-personer nu kommer att få medborgerliga rättigheter.

För övrigt undrar jag om inte flyktingbarnen i Vellinge skulle må bäst av att flyttas därifrån. Deras tidigare trauman läker inte bättre av att de utsätts för nya. Från somliga vellingebor har uppvisats sådana odemokratiska och oempatiska yttringar så att konsekvensen borde bli att kommunen helt enkelt inte uppfyller de medmänskliga kriterier som krävs för att man ska få ta emot ensamkommande flyktingbarn. I vilket fall kan man undra vilka det egentligen är som skulle behöva en medborgarkurs.

Dagen.se om rapporten

Dagen.se om manifestationen i Göteborg
SR om utvisningar av irakier
SvD om branden i Vellinge

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...