Jenny, Gud och tystnaden

"Jenny läser sista terminen för att bli präst. Hon är gift med Linda. Ingen i Jennys klass är för välsignelsen av homosexuella. Några i klassen menar att homosexualitet är en slags defekt från den ursprungliga skapelsen.

Dokumentären Jenny, Gud och tystnaden utspelar sig i en omgivning där det är långt ifrån självklart att bli accepterad för den du är.

När Jenny är färdig präst får hon viga man och kvinna, men hon får inte själv bli vigd. Hon får bli välsignad, men inte vigd.

- Ibland undrar jag vad den där tystnaden betyder som kommer när jag säger att jag är gift med en kvinna? säger Jenny.

I september 2008 är det 50 år sedan det blev tillåtet för kvinnor att utöva prästyrket i Svenska kyrkan. 2008 väcker en annan fråga starka känslor i kyrkan och samhället, nämligen homosexuellas rätt till vigsel och välsignelse.

Hur kan Jenny välja att arbeta i en organisation som förnekar henne? Den frågan och många fler väcks i Ingela Lekfalks dokumentär om Jenny.

Efter sommaren förväntas statsminister Fredrik Reinfeldt komma med ett ny äktenskapslag som ska göra vigseln könsneutral. I mars förra året lades utredningen fram som föreslog att man skulle vidga äktenskapsbegreppet till att innefatta även par av samma kön. Förslaget innebär att den könsneutrala äktenskapslagen ska gälla både vid borgerlig och kyrklig vigsel."

Sändningstider:
SVT2 Söndag 31 aug 2008 kl 20.00
SVT2 Torsdag 4 sep 2008 kl 16.20
SVT2 Lördag 6 sep 2008 kl 13.45
SVT24 Lördag 6 sep 2008 kl 21.00

SVT:s webbplats

Uppdatering måndag morgon: Läs Blyger och Prästflickan.

Uppdatering måndag eftermiddag:
Nu kommenteras dokumentären på johannelund.nu och jag tycker att det är åtminstone en halv pudel man gör. Jenny beröms för sina insatser, men

"Det kan vara viktigt att veta att en del av studenterna och kurskamraterna av olika skäl under inspelningsperioden inte var beredda att ge uttryck för sina ställningstaganden till välsignelseakt för samkönade par, vilket gav Jenny intryck att ensam vara för en sådan."

Självklart kan man inte begära av prästkandidater att vara glasklara i alla frågor. Men jag tycker att det finns skäl för våra biskopar som är ytterst ansvariga för vilka människor som går ut i prästtjänst att fundera över hur de ska tackla kandidater som småleende jämför homosexualitet med pollenallergi.
Frågan om könsneutrala äktenskap och sexuell orientering är måhända inte den svåraste teologiska frågan vi har att jobba med, men det finns goda skäl att ha i minnet vad Svenska kyrkans grundläggande hållning är: år 2005 beslutade kyrkomötet att man tar avstånd från fördömande, skuldbeläggande och diskriminering pga. sexuell orientering.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...