Inte bara spisen

Barbro Hedvall har i sin ledare i DN helt rätt i sin analys av vårdnadsbidraget: mycket väsen för ingenting. Fyrahundrafemtio bidrag har beviljats i de femton kommuner som valt att införa det bidrag som av en del kallats hemmafrubidrag, av andra valfrihetsbidrag.

I vilket fall kan man konstatera att det inte var så många som tyckte att det var en bra idé. Varför, kan man undra. Själv är jag kritisk till vårdnadsbidraget eftersom de som vill vara hemma mer med barnen kan mycket väl vara det inom de ramar som redan erbjudits i föräldraförsäkringen.

Nej, att inte fler valt vårdnadsbidrag handlar säkert dels om att man tycker att barnen har en bra förskola där de trivs och utvecklas och får leka med andra barn, dels om att vårdnadsbidraget är för litet för att leva på.

Just det sista omvittnades för ett tag sen i Skaraborgs Läns Allehanda där en trött mamma berättade om att det är "jättemysigt" att vara hemma med barnen på dagarna, men att hon tvingas arbeta extra i vården på kvällar och helger för att få familjens ekonomi att gå runt.

Vårdnadsbidraget handlar alltså inte "bara" om att en av vårdnadshavarna först förväntas avstå från jobb med allt vad det innebär, utan att samma person som hela dagen markservar dessutom måste gå till jobbet när den andra vårdnadshavaren kommer hem för att familjen ska kunna bo kvar i den ack så välputsade och kanelbulledoftande villan. Berätta för mig, kära kristdemokrater, vad som är vettigt i den idén och vilka det är som gynnas. Och påstår ni att bidraget ska höjas, så berätta för mig vilka andra människor i vårt samhälle som då ska få mindre del av skatteinbetalarnas medel. Nej, hellre ordentligt med grönsaker på åldringarnas middagstallrikar, får jag säga.

Så tillkommer det faktum som inte minst gör att vi inte gått på kristdemokraternas idé: lagstiftningen vad gäller skatt och socialförsäkringar utgår från individen som en egen försörjare.

Det har flera individer (i synnerhet kvinnor) i mor- och farföräldragenerationen bittert fått uppleva, när de plötsligt efter fyrtio år av markservande blivit ofrivilligt väldigt individuella.

Uppdatering måndag morgon: Förläng sommarsemestern med hjälp av vårdnadsbidraget.

Andra bloggar om , ,. Intressant?

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...