Dagens tips

Tröttnat på den nyttiga sommarmaten? Visst behöver sillen, dillen och jordgubbarna kompletteras med kolhydrater nu när nätterna börjar bli längre igen.

Dagens tips är en mumsig drömtårta, som alla kan göra på en halvtimma hemma, gärna ihop med barn. Dom behöver bli allmänbildade i köket. Dessutom kan det sen hända att dom på helt egen hand börjar leverera godsaker till kylskåpet.

Så här går det till. Lägg 3 ägg + 1,5 dl socker i en skål. Ta fram elvispen och instruera barnet. För att göra det hela äventyrligare kan man låtsas att elvispen är en polishelikopter på väg att fånga dom listiga tjuvarna som har gömt sig under sockerblandningen.

Under tiden har du själv gott om tid att röra ihop 1 tsk bakpulver, 2 msk kakao och knappt 1 dl potatismjöl. När äggen och sockret vispats så att de bubblar siktar du ner din egen blandning i smeten. Var noga med siktningen, annars blir du vansinnig på potatismjöl - och kakaoklumparna som är svåra att få väck i efterhand.

Rör ihop snabbt och häll ner i en långpanna, som du lagt ett bakplåtspapper på. In i mitten av ugnen, fem minuter i 250 grader. Kolla noga så att det tunna smetlagret inte blir bränt. Under tiden styrker du dig med en kopp kaffe, vilket du kan göra i lugn och ro eftersom barnet nu har tagit över smetbunken och kan kladda hur mycket som helst.

Förbered snabbt ett nytt bakplåtspapper som du strör strösocker på. Var generös, ty sockret gör att "skalet" på kakan inte fastnar i pappret. Ta ut plåten, vänd kakan upp och ner på pappret, ta bort långpannan och kolla om du har tur. Om du har tur har kakan hamnat rakt upp och ner på pappret utan att ha vritt sig eller vikt sig. Kakan ska vara i mitten. Bakplåtspapper ovanför och nedanför.

Nu måste det gå undan. Ta kökssvampen och torka litegrann med iskallt vatten på det översta bakplåtspappret. Börja sen att dra bort pappret. Hjälp till med en liten kniv om det skulle behövas. Låt svalna.

Dags för fyllningen. Lägg 150 gram margarin, 2 dl florsocker, 1 äggula och så mycket vaniljsocker du vill ha (själv plussar jag alltid på 150 % vad som än står i receptet) i matberedaren och kör tills du får en smet. Som vanligt räcker det med några sekunder.

Vänta tills kakan har kallnat (annars får du rostat bröd-effekt på smörkrämen) och bred sedan ut fyllningen ad libitum. Rulla ihop, sopa bort överflödigt socker och ställ in i kylskåpet på kylning. Enjoy!

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...