Fråga om engagemang i gudstjänsten

En anonym skribent lämnar följande kommentar till detta inlägg:

"Jag måste fråga blogginnehavaren; varför skulle det innebära fundamentalism bara för att man ägnar sig mer åt GT i t ex predikningar och andra förkunnelsesammanhang? Sedan håller jag med dig om att engagemang i nomineringsgrupp inte är skäl föpr att få ut någon ur kyrkans gudstjänstliv. Men är det så illa ställt att engagemang i en nomineringsgrupp är ett kriterium för att man ska få inneha lekmannauppdrag i gudstjänsten. I så fall ligger ju Katolska kyrkan ljusår före Svenka (kyrkan)! Dessa nomineringsgrupper verkar snarast finnas till för sin egen skull än för medlemmarnas."
Karin svarar: Hej anonym! Tack för att du läst min blogg och att du engagerar dig. Jag anser inte att det per automatik innebär fundamentalism att ägna sig mer åt GT i predikningar och andra förkunnelsesammanhang. Tvärtom kunde vi använda oss mer av de bilder och berättelser som finns i den första delen av Bibeln.

Det är inte sant att engagemang i en nomineringsgrupp är ett kriterium för att få inneha lekmannauppdrag i gudstjänsten. På många håll är lekmän (dvs icke biskopar, diakoner och präster) med och läser texter, ber förböner, tänder ljus, spelar musik och mycket annat. Men kyrkorådet har att utse ledamöter med särskilt ansvar för gudstjänsten, sk kyrkvärdar. Och för att vara ledamot måste man naturligtvis vara vald, och för det måste man stå med på en lista.

Förtydligande: Kyrkorådet utser kyrkvärdar, av vilka två måste tillhöra kyrkorådet.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...