På kollision i Uppsala

Det visar sig att fler stift är delade när det gäller vigselfrågan. I Uppsala föll enligt Dagen röstresultatet som så att fem ledamöter mot tre i domkapitlet var för utredningsförslaget. Reservanter var biskop Ragnar Persenius, Curt Forsbring och Per Rydberg.

När det gäller vigselrätten blev resultatet att sex ledamöter mot två röstade ja till utredningsförlaget - att Svenska kyrkan behåller vigselrätten.

I reservationen står att läsa:
"Förslaget om vigselrätt för trossamfunden och dithörande väjningsrätt, i kombination med borgerliga vigselförrättares vigselplikt, gör det omöjligt att undvika diskrimineringsfrågan eftersom det gäller samma myndighetsutövning”.

Men nu hade ju utredaren tänkt på detta. Regner ville att trossamfunden skall fortsätta ha vigselbehörighet, och därför är alla hinder egentligen undanröjda. Staten bestämmer dock inte hur trossamfunden ska agera, men det är inte fråga om någon diskriminering om homosexuella inte blir vigda.

Straffbestämmelsen om olaga diskriminering handlar visserligen om myndighetsutövande, men inte i de fall där denna delegerats till privaträttsliga objekt. Det är ej heller diskriminering enligt EG-rätten eller andra internationella konventioner som Sverige ratificerat. För att en vigselförrättare inom ett trossamfund skall vara skyldig att förrätta vigsel i alla förekommande fall krävs ett vigseltillstånd förenat med vigselplikt. Det skulle föra för långt – det finns andra skäl som kan få en vigselförrättare att tveka. Skulle vigselplikt återinföras skulle flertalet trossamfund avstå från att söka vigselbehörighet. (Fritt ur utredningen).

Andra bloggar om: , ,

intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...