Motion till Kyrkomötet: Utvidgat clearingsystem

Förslag till kyrkomötesbeslut:

Kyrkomötet beslutar

att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att utvidga det obligatoriska clearingsystemet, så att det blir möjligt att utan särskild kostnad anlita präst och musiker som inte är anställd i den församling där den kyrkliga handlingen äger rum

Motivering:
I februari 2007 tog Sveriges Televisions Uppdrag Granskning upp problematiken kring att somliga präster inom Svenska kyrkan tar betalt av anhöriga/brudpar när de förrättar dop, vigsel och begravning i annan församling än den de är anställda i. Avsikten med tv-programmet var möjligen att skuldbelägga dessa ”extraknäckare”, men det visade sig snart att det inte finns något bra inomkyrkligt system för att hantera präster som rör sig mellan församlingsgränserna, samt att gällande regelverk tolkas olika. Prästerna lämnas att på egen hand tillsammans med de anhöriga hantera ersättningsfrågan genom privata lösningar.

Det finns olika anledningar till att man väljer en annan präst än den som är anställd i församlingen. Det är inte konstigt i en tid då vi väljer elbolag, husläkare och bredbandsabonnemang, att vi också vid viktiga händelser i livet, som ju de kyrkliga handlingarna är, vill kunna välja vilken präst och musiker vi vill möta. Man kan exempelvis vilja ha konfirmationsprästen eller någon annan man lärt känna. Vi menar att det är positivt att människor knyter an till kyrkans personal och vill att de ska följa familjen i såväl glädje som sorg.

Den enkät som Uppdrag Granskning lade ut på bröllopssajten Brollopstorget.se visar att 33,4 procent valde präst som inte tillhörde församlingen där vigseln skulle äga rum. 39, 2 procent av prästerna fick ersättning utöver reseersättning av det redan kyrkoavgiftsbetalande brudparet.

Hur möter Svenska kyrkan medlemmarnas önskan om valfrihet? Vill man ha den kyrkliga handlingen utförd i annan församling än den man tillhör är det inga problem. Obligatorisk clearing gäller för dop, konfirmation, vigsel (inklusive välsignelse av registrerat partnerskap samt välsignelse över borgerlig vigsel eller i annan ordning) samt begravning. Då kostar det inte något extra för den enskilde medlemmen, utan förrättningsförsamlingen fakturerar hemförsamlingen. Men om man väljer att hämta gästande personal till hemkyrkan, är generositeten begränsad.

Församlingsförbundet instruerar på sin webbplats:

”Om de anhöriga, brudparet eller dopföräldarna önskar medverkan av annan präst än den förrättningsförsamlingen tillhandahåller, måste de stå för ”prästkostnaden” själva. Det är viktigt att de redan från början får information om att så är fallet. --- Begravningsbyråerna måste få information från respektive församling om att församlingen inte står för kostnaderna för utomstående präst eller musiker och att clearingen för sådana kostnader inte är tillämplig i de fall begravningsbyrån engagerar präst och musiker utan att församlingen haft chansen att ta ställning till hur den kan lösa frågan. ”

Vi menar att nuvarande förfaringssätt är orimligt och leder dels till att kyrkotillhöriga som alltså betalar sin kyrkoavgift får/förväntas betala en gång till om de väljer präst eller musiker som inte är anställd av hemförsamlingen, dels till att präster och musiker arbetar på sin fritid eller att de tar emot pengar utan att arbetsgivaravgift inbetalas, samt att då det inte råder någon enhetlighet i synen på gästande personal, är upp till församlingens goda vilja om den gästande prästen eller musikern kan få bli anställd.

Vi föreslår en tillfällig anställning som endast gäller för den kyrkliga handling som avses. Därmed kan tid och arbete sparas för församlingarna som då inte behöver ”ta ställning hur den kan lösa frågan”, präster och musiker behöver inte förhandla med församlingar eller ta upp ersättningsfrågor vid dop, - vigsel och begravningssamtal, och framförallt slipper anhöriga att ”betala dubbelt”.

Invändningar mot vårt förslag kan göras. En är att det kan bli svårt att upprätthålla församlingens pastorala program. Men församlingsaktiviteter såsom dopuppföljning, inbjudan till leva vidare-grupper osv kan göras oavsett vem som medverkat i den kyrkliga handlingen.

Karin Långström Vinge, Vivianne Wetterling, Ingemar Karlén, Susann Torgerson (FiSK)

Andra bloggar om: , , intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...