Motion till Kyrkomötet: Alternativ till huvudgudstjänstens ordning

Förslag till kyrkomötesbeslut:
Kyrkomötet beslutar att göra följande tillägg till Kyrkoordningen 17 kap 3§:

”Kalenderveckor när en eller flera kyrkliga helgdagar infaller på annan dag än söndag, kan en av huvudgudstjänsterna för den aktuella veckan ersättas av annan ordning för gudstjänst.”

Motivering:
Församlingens huvudgudstjänst är det nav kring vilket församlingens övriga verksamhet kretsar. I gudstjänsten får vi lovsjunga och tillbedja, lyssna till Guds ord i läsningar och förkunnelse och få del av de heliga sakramenten. Huvudgudstjänstens rötter går tillbaka till den första kristna kyrkans gudstjänster på veckans första dag, uppståndelsedagen, då församlingen firade mötet med den Uppståndne.

Enligt Kyrkordningen skall det firas huvudgudstjänst alla söndagar och kyrkliga helgdagar. Det får till följd att huvudgudstjänst firas flera gånger i veckan i samband med större kyrkohelger och dubbelhelger. Bruket att fira huvudgudstjänst varje vecka är naturligt och väl förankrad i vår kyrkliga tradition, men bruket att fira huvudgudstjänst flera gånger i veckan har på goda grunder ifrågasätts i många församlingar. Behovet av ett mera varierat gudstjänstutbud väger vid en samlad bedömning ofta tyngre. En anpassning av Kyrkordningen till församlingarnas behov av ett mera varierat gudstjänstutbud vore önskvärt. Istället för att använda en ordning för huvudgudstjänst flera gånger samma vecka skulle församlingen kunna ha annan ordning för gudstjänst, t.ex. en musikgudstjänst eller veckomässa.

Lars Arvidsson, Karin Långström Vinge

Andra bloggar om: , , intressant

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...