Svar till Anssi om könsneutrala äktenskap

Signaturen Anssi bidrar till diskussionen om könsneutrala äktenskap:

"Jag skäms att vara medlem i Svenska Kyrkan och det är sorgligt hur långt ifrån präster och människor är ifrån Gud och Bibelns budskap. Allt verkar vara tillåtet och frågan är vad som kommer härnäst. Ska man viga människor som vill gifta sig med djur? Det kan ju finnas människor som känner sig kränkta för äktenskap inte är möjligt för dem. Sannigen är den att alla (alla människor i Sverige) stödjer inte samkönade äktenskap i Sverige eller i andra länder. Ja, de är faktiskt sant. Och att försöka ändra lagen om vad som är äktenskap ändrar inte dess innebörd. Birger kommenterade: "jag är stolt över att du är präst i svenska kyrkan, det inger mig hopp om att kärleken kommer segra". Är det kärlek att gå emot Gud vilja? "Kärlek utan sanning är våld" är ett talesätt. Jag tycker det passar in väligt bra i denna situation eftersom det finns ingen sanning bakom Svenska Kyrkans beslut. Sakta men säkert gräver man sig sin egna grav. Det som finns kvar att göra är "bestämma psalmer till begravningen". Men det kan nog bli utan psalmer för ska väl vara icke religiös cermoni?"

Karin svarar: Hej Anssi! Jag väljer att bemöta ditt inlägg i en egen post. Vad och hur vi än tycker, är vi nog ense om att "just jag" försöker följa Gud och Bibelns budskap. Utifrån Bibel och tradition kommer vi fram till olika ståndpunkter. Inte alls är allting tillåtet. Vi talar om kärlek mellan två människor, ömsesidigt, i kärlek och trohet. Äktenskapets mening är just detta.
Inga beslut om könsneutrala äktenskap är ännu tagna, även om jag hoppas att det sker snart. Svenska kyrkan har inte tagit ställning – eftersom det inte finns något att ta ställning till än. Däremot har vi sagt ja till välsignelse av samkönade par, och Kyrkomötet har beslutat att Svenska kyrkan tar avstånd från fördömande, skuldbeläggande och diskriminering på grund av sexuell orientering.

Du undrar om man ska viga människor som vill gifta sig med djur. Du måste då skilja mellan sexuell läggning och sexuell praktik. Sex med djur är ett övergrepp och hör inte hemma i kategorin ömsesidig kärlek. Såväl homosexuella, bisexuella, transsexuella som heterosexuella kan ägna sig åt olagliga och omoraliska praktiker såsom pedofili, nekrofili och tidelag.

Nog kan en hund vara en trogen vän, men att ingå äktenskap med densamme har nog aldrig varit aktuellt för någon. Däremot finns de som vill göra äktenskapet antalneutralt, men då menar jag att det inte handlar om ömsesidighet och trohet längre. Tre är därvidlag en för mycket.

Andra bloggar om: , ,

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...