Lugna ner oss


Läser i DN om läkemedelsföretaget Eli Lilly som utvecklat en medicin mot separationsångest hos hundar. Reconcile är namnet och är en tuggprodukt med Prozac i. Prozac är alltså en antidepressiv medicin som ska lugna hundar som inte klarar av att vara ensamma hemma. Hundar är flockdjur, därför måste de tränas redan som valpar att vara ensamma. Att ha två hundar fungerar ofta väldigt bra.

Nu tror jag inte att speciellt många nappar på hund-Prozac. Men frågan är hur väl man forskat om antidepressiva medel på djur. Hundar har ett annat serotoninsystem än människor - det är därför man aldrig ska ge en hund choklad.

Redan tidigare finns läkemedlet Clomical, som Aftonbladet skrev om 2002.

- I princip tycker jag att det är fel. Oftast är det ägarens beteende som måste förändras, säger Kerstin Malm, hundexpert och etnolog vid Skara lantbruksuniversitet.

- Det går inte att helt fördöma antidepressiva piller för djur, det kan vara bra i en övergångsperiod men då i samband med träning och terapi, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria.
Hon tror att vi i dag ställer alldeles för höga krav på våra djur. En hund kan man inte lämna ensam för länge oavsett hur mycket läkemedel vi proppar i dem.


Trollhare bloggar bra. Banal också.

Bilden: Våra hundar Felix och Mozart, som inte får annan medicin än ExSpot mot fästingar. Fästingar finns ofta i diken, och där vill hundar ofta gå. Inte så konstigt, det är svalt där och hundar avkyler sig genom trampdynorna. Visst känns det konstigt att det var snö för en vecka sedan?

Uppdatering: När jag var ute och hämtade tidningen stannade jag och kollade på den nyutslagna forsytian och kom på grundproblemet. Tääänk om vi människor kunde behandla oss själva lika väl som vi (försöker) behandla djuren. Tänk om vi kunde inse att vi ibland är trötta, ibland är sjuka, ibland är ledsna, ibland livskrisar.

Men vi kämpar på. Vi tar alvedon om vi har ont, prozac om vi är ledsna, koffeintabletter om vi är trötta, stilnoct om vi är pigga på fel tid. Fy sjutton. Är det verkligen så livet var tänkt? Alla vi som inte fuskar med VAB, sjukförsäkring och annat, ska vi inte kunna vara människor av rädsla för att anses som snyltare eller för att regeringen nu vill sätta åt snyltarna?

Det vore nog bra för både hundar och människor om vi lugnade ner oss lite. Och en människa kan inte vara själsligt ensam hur länge som helst, oavsett hur mycket läkemedel vi proppar i den.

Något om sjukvården i Skaraborg. Krönika i SLA 18 september 2023

Det finns vissa grundrädslor vi människor har, sådant som vi till varje pris vill undvika, skydda oss ifrån och förhindra. I större eller mi...