Signaturen M skrev:
Angående hundar och choklad ... jag trodde att det berodde på att hundar är känsliga för kadmium, som ansamlas i kakaon från jordarna den växer på.Det måste man ju ta reda på, så jag surfade in på Giftinformationcentralen där det framgår att boven är kakaon som bland annat innehåller det koffeinliknande ämnet teobromin.
"Symtom kommer som regel efter 4-24 timmar. Kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symtom tillstöta.
Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin /g choklad. Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin /g choklad. Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.
Mer än 20 mg teobromin /kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund."
Då så. Nu var ju inte matte min kopp precis i skolan, så jag kollar på Hundsport som räknat ut:
"Översatt till mer lättbegriplig mängd innebär det att en normalstor (100 gram) ljus chokladkaka kan döda en dvärghund och förgifta en hund upp till retrieverstorlek. Samma mängd av den mörkaste chokladen kan förgifta en hund av vilken storlek som helst – även en sankt bernhardshund. Den kan vara dödlig för en hund av storlek som en cocker spaniel. Upprepad förtäring ger kraftigt ökad risk eftersom hundar bryter ner teobromin långsamt. Arton timmar efter intaget har bara halva mängden lämnat kroppen."
Tänk på det nästa gång du delar en schweizernöt med din lille kompis.